PALACKOZOTT ÉLMÉNY

2020.10.18. 14:00

Bor, mámor, mozi – TOP5 boros film az októberi estékre

A szüreti időszak nem múlhat el kiváló boros filmek nélkül.

Varga Richárd, veol.hu

Fotó: pixabay.com

1. Bor, mámor, Provence (A Good Year)

A 2006-os film mára már klasszikussá vált, és a boros filmek szókapcsolat hallatán alighanem ez az egyik első mozi, ami az ember eszébe jut. Ez nem is csoda, hiszen az életigenlő és varázslatos provence-i hangulat mellett kiváló történetvezetést, izgalmas karaktereket és felszabadult színészi játékot kapunk ettől a filmtől.

Russel Crowe Marion Cottilard hatására rájön, hogy melyek az igazán fontos és értékes dolgok az életben. Közben pedig érik a szőlő, hajlik a nagyképűség, és egy titokzatos, ritka bort kortyolgatnak palackszámra. Kell ennél több?

2. Borban az igazság (Bottle shock)

A 2008-as mozi az 1976-os Párizsi ítélet néven elhíresült esetet dolgozza fel, mikor is egy amerikai borász chardonnay-ja legyőzte a legnevesebb francia fajtaborokat.

Ügyes dramaturgiával, bár a valóságot kicsit kiszínesítve készítették el ezt a szenvedélyes filmet, amelyben minden egyes karakter minden egyes gondolata a bor körül forog. Alan Rickman játéka pedig külön élményszámba megy.

A film megnézése után garantáltan elkezded keresni a kaliforniai Napa-völgyből származó palackokat a neten és a boltokban.

3. Bor, mámor, barbecue (Uncorked)

Idei film. A magyar címet sajnos bántóan a Provence-i klasszikusra ültették rá, pedig ez a mozi egyáltalán nem olyan könnyed és humoros, mint a 2006-os társa. Identitáskeresés, apa-fiú konfliktusok, elvárások és elvesztések lengik be ezt az egyébként gyönyörű történetet.

Egy afroamerikai fiú sommelier akar lenni, és életében először mindent megpróbál megtenni az álmaiért.

Külön színfolt a filmben, hogy végig amerikai és francia hiphop-dalok adják a zenei aláfestést. Megtudjuk azt is, hogy a chardonnay a borok Jay-Z-je, a pinot gris Kanye West, a rizling pedig maga Drake.

4. Kerülőutak (Sideways)

A film, amelynek hatására az USA-ban a pinot noir lett a legnépszerűbb bor.

A 2004-es roadmovie olyan, mint egy borászkézikönyv. Sokat megtudhatunk a szőlőfajtákról és az borkészítés folyamatáról is, miközben a két meglehetősen szélsőséges főszereplőnk egy hetét követjük nyomon.

Lassú zötykölődés ez a lélek országútjain, miközben néha csordogál, néha pedig ömlik a bor.

A film 2005-ben megkapta a legjobb zenés film és vígjáték kategória Golden Globe-díját, valamint a legjobb adaptált forgatókönyvért járó BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjakat.

5. Pár lépés a mennyország (A Walk in the Clouds)

Igazi régi vágású 90 perces családi film a ’90-es évekből, Keanu Reeves főszereplésével.

Kicsit giccses, kicsit naiv, de nagyon szerethető mozi, amelyben minden összekeveredik, hogy a végén minden megoldódjon. Közben pedig szüret van és szőlőtaposás és zene és bor.

Ha szereted a boros filmeket, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/traktort-diszitettek-felvonultak-a-szolohegyre-es-felideztek-a-tajegyseg-nepdalait-gellenhazan-4585837/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felvonulas-es-mulatsag-pakodon-4583356/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/remek-hangulatu-delutan-volt-nagykutason-4576252/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/oszkoszonto-rendezvenyt-tartottak-kulsosardon-4569877/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!