természeti szépségek

2020.09.23. 15:30

Nagybakónak csodái – Tudod, hogy mi látható a képen?

A Nagybakónak melletti Kőszika-szurdok „bejáratánál” kirándulása közben érdekes formájú, úgynevezett bükkös petrezselyemgombát talált a nagykanizsai Donáczi Csaba.

Benedek Bálint

Fotó: Donáczi Csaba

A gombahatározó szerint a gomba közepes vagy nagy termetű, ágas-bogasan elágazó, összetett termőtestű. Ágain fésűhöz hasonlóan hosszú, lefelé álló, törékeny tüskék vannak. Az egész gomba fehér, de idős korban kissé megbarnul. Ahogy Csaba fotóin látszik rothadó bükkfarönkökön, tuskókon él, nem gyakori. Fiatalon ehető, kissé retekízű, viszont az idősebb gomba már ehetetlen. A férfi kirándulása közben még megörökített egy cikláment is, s megállt a több száz éves, élő gesztenyefánál is.

Fotó: Donáczi Csaba
Fotó: Donáczi Csaba
Fotó: Donáczi Csaba
Fotó: Donáczi Csaba

Nagybakónak közelében található a rendkívül érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád (Eszperantó) források. A források völgyébe érkezve a baloldali forrás volt eredetileg az Árpád forrás, de az elvégzett forrásfoglalási munkák után a jobb oldali forrással együtt Eszperantó forrásoknak nevezték el azokat. A források első nevüket a cserkészektől kapták. Ezek a források sokáig a feledés homályában maradtak, használhatatlanná váltak. Az 1970-es évek végén a turisztikai feltárás során született meg a kiépítés gondolata, a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség munkájával kettő forrás kiépítésre került.

Fotó: Donáczi Csaba
Fotó: Donáczi Csaba
Fotó: Donáczi Csaba
Fotó: Donáczi Csaba
Fotó: Donáczi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!