Érthetetlen, miért vált a „paraszt” kifejezés a műveletlenség szinonimájává

2020.06.18. 17:30

Kiállítás nyílt a múlt évszázadok földműveseiről Szepetneken

„A föld és az ember az élet…” Ez a Márai Sándor-idézet a mottója a szepetneki ikszt-ben látható újabb időszaki kiállításnak.

Horváth-Balogh Attila

Sóstainé Márfi Ibolya a régi ismeretterjesztő kiadványokkal

Fotó: Szakony Attila

Mint ahogy valószínűleg az olvasó számára már ennyiből is kiderül, a látványos tárlat a földművesek mindennapjait, a paraszti életformát kívánja bemutatni. S mint mindig, a kiállítás gazdag anyagát a helyi adományozók korabeli tárgyai alkotják, melyek régen mindennapos használatban voltak – ma már azonban a múlt darabjai, örökségünk.

– Sajnálatos, hogy a paraszt kifejezés mára a buta, tanulatlan szinonimája lett, holott a régi idők földművesei nagy figyelmet fordítottak az önképzésre, a művelődésre – bocsátotta előre Sóstainé Márfi Ibolya, a szepetneki értéktárbizottság elnöke. – Szepetneken az 1930-as évektől a férfiaknak minden télen gazdasági tanfolyamot, a nőknek pedig háztartási tanfolyamot szerveztek. A képzések jelentősége nemcsak abban állt, hogy általuk új ismeretekre tehettek szert a résztvevők, hanem abban is, hogy közösségformáló hatással bírtak. Az ezekhez kapcsolódó dokumentumokkal, oklevelekkel, tankönyvekkel indítjuk a kiállítást, melynek különös apropót adott a koronavírus miatti bezártság, aminek következtében az emberek újra a kert, a mezőgazdaság felé fordultak – még a társasházakban is megnőtt az érdeklődés a balkonkertészet iránt. Úgy tűnik, sok minden átértékelődött az elmúlt időszakban…

Korabeli fénykép Szepetneken szántó házaspárról – nem volt könnyű a gazdák élete, ezt nem lehetett „félgőzzel” csinálni
Sóstainé Márfi Ibolya a régi ismeretterjesztő kiadványokkal
Fotó: Szakony Attila

A kiállítás egyik darabjáról, egy kocsikerékről is mesélt Sóstainé Márfi Ibolya, amelyhez valós tragédia kapcsolódik. E szerint viharos időben, a lezúduló csapadék közepette igyekezett lefelé az eszteregnyei hegyről egy lovaskocsi, a lovak azonban nem bírtak az árral, így az az állatokat és az egész kocsit elragadta a hajtó asszonnyal együtt. A helytörténész mutatott egy másik „kincset” is, egy mérleget súlyokkal – amikor a 19. század végén hazánkban is bevezették az új, ma is használatos súly- és űrmértékeket, Szepetnek mértékhitelesítő hely lett. Ez azt jelenti, hogy a mérlegeket, mérőeszközöket kétévente ellenőriztetni és hitelesíttetni kellett, amit a dél-zalai településen végeztek. Hangsúlyos szerepe volt ennek abban az időben, amikor a kisgazdaságokban jelentős mennyiségű gabonát termeltek. Persze, emellett a háziasszonyok és a gazdák gondozták a zöldséges és virágos kertjeiket, sőt, a szőlőhegyi birtokokat is. S akkor még nem beszéltünk az állattartásról…

A disznóvágás múltbéli eszközei, így ez a perzselő is megnézhető

– Mindehhez kapcsolódóan számos tárgyi emléket állítottunk ki – magyarázta a szepetneki értéktárbizottság elnöke. – Említhetem a csak „hordozónak” nevezett fonott kosarat, melyben lehetett bort is szállítani, vagy a piacra élő állatot, például baromfit, ezért vágtak nyílást az oldalára, hogy a jószág azon keresztül levegőt kaphasson. Szintén tárolásra alkalmas eszköz a kópic. Érdemes szót ejteni a kapákról is, melyekből többféle volt „rendszeresítve”, mást használtak árok-, vagy barázdanyitáshoz, krumplitöltéshez, saraboláshoz. A tárlat legkülönlegesebb eszközeit, a lovas töltőekét és az eketaligát Markács Zoltán bocsátotta a rendelkezésünkre. Ezeken kívül látványos a régi, kézzel hajtott mézpörgető is. De sorolhatnám még, mit kínál a kiállításunk például a földműveseknek oly nagy jelentőséggel bíró disznóvágás időszakából – nem teszem, ehelyett mindenkinek azt javaslom, jöjjön el Szepetnekre, és tekintse meg az augusztusig látható tárlatot. Utána iskolatörténeti kiállítással készülünk, lévén nemsokára szeptember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!