Partifecskék, gyurgyalagok védelme

2020.04.26. 12:00

Az építési területektől tavasszal érdemes távol tartani a partfalakat kedvelő madarakat

Felhívást tett közzé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A szervezet szeretne segítséget nyújtani minden érintettnek a partifecskék tavasszal jellemző, veszélyes helyekre költözésének megelőzésében.

ZH

Kíváncsi partifecske-fiókák egy fészek bejáratánál

Forrás: mme.hu

Fotó: dr. Szép Tibor

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. A fokozottan védett madarak megérkezésével aztán ezeken a helyeken akár hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egy olcsó és egyszerű megelőző módszert, a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe.

Kíváncsi partifecske-fiókák egy fészek bejáratánál
Fotó: dr. Szép Tibor / mme.hu

Április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könynyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalapgödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési (különösen gyakran autópálya- építkezés) földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba többtucatnyi egyedszámban vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

Két civakodó felnőtt madár
Fotó: dr. Szép Tibor / mme.hu

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket (a -veszély- megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark- igazgatóság szakmai segítségét kérni) akár a napi munkavégzést követően, de legalább egynapos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné.

Partifecskéink is érintettek a magyarországi fecskeállomány- összeomlásban, amelynek következtében a három hazai faj (a parti- mellett a füsti- és a molnárfecske) költőállományának mintegy 60 százaléka tűnt el a 2000 és 2010 között eltelt években. Ezért voltak az MME szervezésében a fecskék az év madarai 2010-ben. Az elmúlt kilenc év fecskevédelmi összefogásának köszönhetően – melyben nélkülözhetetlen szerep hárult a médiára és a lakosságra is – a fecskék állománycsökkenését sikerült megállítani, sőt, némileg meg is fordítani.

Az MME ezek után a két sárfészket építő, településeken élő faj mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék (és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok) költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

A mesterséges költőhelyek készítésének egyik módja, hogy 10-15 méter hosszú, 1,5-2 méter széles és 1,5 méter mély, függőleges falú árkot készítünk. Érdemes ökölnyi fészeküreg-kezdeményeket is mélyíteni az oldalfalakba, ami vonzó lehet a madaraknak. Egy ekkora gödörben akár 50- 60 madár is megtelepedhet. Aki tud működő partifecskevagy gyurgyalagtelepről, segítheti annak megmaradását azzal is, ha a télen lejtősre erodálódott partfalakat kora tavasszal függőlegesre faragja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában