Koronavírus Zalában

2020.03.30. 13:00

Segítsd a helyi vállalkozásokat! Zalaegerszegen is kampány indult

Az új koronavírus okozta heves világjárvány nemcsak az egészségünket veszélyezteti, de próbára teszi a gazdasági élet minden szereplőjét. Ezen is közösen kell úrrá lennünk.

ZH

Vásárlás a korlátozások betartása mellett

Fotó: Shutterstock

„Segítsd a helyit!” Ezzel a címmel indult el az a zalaegerszegi kezdeményezés, amelynek célja az, hogy a világjárványhoz kapcsolódóan kialakuló világgazdasági válság által sújtott helyi, magyar, azon belül is a zalaegerszegi cégek, vállalkozások túléléséhez lokálpatrióta szellemben hozzájáruljunk, olvasható a zalaegerszegi polgármester, Balaicz Zoltán egyik minapi felhívásában, amely arra szólít fel, hogy aki teheti, vásároljon élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt, ruhát, cipőt, órát, ékszert, szemüveget, takarítószereket, vagy bármit, amit lehet, zalaegerszegi kereskedőtől, természetesen az időközben meghozott részleges korlátozó kijárási intézkedések betartása mellett.

„Ha ebédet, vacsorát, bármilyen ételt rendelünk, tegyük azt helyi vendéglátóstól”, javasolja a város első embere. A Segítsd a helyit! csoport Facebook-oldalán már a múlt hét közepén elkezdték összefogni, összekötni a tudatos vásárlói igényeket a helyi és környékbeli kereskedők, vállalkozók, vendéglátósok kínálatával, kapacitásával. Ezzel támogatjuk a helyi gazdaságot és az itteni munkahelyek megőrzését, üzeni Balaicz Zoltán polgármester.

Vásárlás a korlátozások betartása mellett
Fotó: Shutterstock

A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása amúgy is javasolt, hiszen ezzel természetes módon tudunk a vitaminpótlásról gondoskodni, amit hajlamosak vagyunk amúgy pirulákkal megoldani. (Ezekben a hetekben a drogériák ritkább látogatásával is egymásra vigyázunk, hiszen a piacon szabad levegőn vásárolunk, szemben a zárt térbeli beszerzésekkel.)

A termelők és a kereskedők egy része már a házhoz szállítást is megszervezi, így akár otthon ülve is választhatunk a kínálatból, ekképp könnyebben betarthatjuk az ókori gyógyító, Hippokratész intelmét, miszerint „az ételed legyen a gyógyszered”.

A tavaszi hónapokban általában mindannyian arra gondolunk, hogy a télen kiürült vitaminkészletek feltöltése mellett a télen óhatatlanul felszedett kilóktól is meg kellene szabadulni. Mindkét szempont arra sarkall, hogy több zöldséget és kevesebb szénhidrátot fogyasszunk. Ha a tányér felét a saláta és a párolt zöldség foglalja el, kevesebb hely jut a húsnak, sült krumplinak.

A rostban gazdag, alacsonyabb kalóriatartalmú ételek növelik a teltségérzetet, ezért kevesebbet eszünk, mivel hamarabb eltelünk. („A rostok megkötik a zsírok egy részét, gátolják azok felszívódását, csökkentik a vércukorszint ingadozását. Fontos szerepük van a megfelelő bélműködésben, és a bélbaktériumok táplálásában”, olvashatjuk Demeter Dóra dietetikus tanulmányában.) A zöldségek tömege biztosítja azt, hogy megvalósíthassuk az éhezésmentes fogyást.

De vajon milyen zöldségek elérhetőek ezekben a hetekben?

A klasszikus gyökérzöldségekkel érdemes megbarátkozni, amelyeket jó esetben nem külföldről szállítanak hazánkba, hanem a zalai kertekben is megteremnek. A sárgarépa, a petrezselyemgyökér – és zöldje! – kerüljön az ebédbe. A káposztafélék frissen készítve, de savanyítva is kapjanak helyet az étrendben. A savanyúságokra egyébként is figyeljünk oda, érdemes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!