Fontos teendőink vendégváráskor

2020.02.09. 14:00

Rend a lelke mindennek – ez látogatók érkezése esetén különösen igaz

Amikor vendégek érkeznek hozzánk, igyekszünk a legszebb képét mutatni a lakásnak, és a saját legjobb formánkat hozni, ami a vendéglátást illeti. Összeszedtünk néhány dolgot, amelyre a szakemberek szerint érdemes odafigyelni, ha vendéget várunk, a magunk és az érkezők komfortérzete szempontjából egyaránt.

TBZS

A konyhai készülődés nagy felfordulással járhat, rakjunk rendet magunk után, mosogassunk el mindent, mielőtt a vendégek megérkeznek. Nemcsak azért, hogy a látogatók ne lássák, de nekünk is könnyebb lesz így a vendégjárás utáni takarítás

Mosatlan edények

Tegye a szívére a kezét az, aki minden alkalommal elmosogat maga után mindent az utolsó tányérig, pohárig. Sokan hajlamosak gyűjtögetni a mosogatásra váró edényeket. Amikor vendéget várunk, mindenképpen ajánlott rászánni magunkat a mosogatásra, hiszen egy tiszta és nem mellesleg üres mosogató sokat hozzáad egy konyha rendezettségéhez.

Állatok mindenhol

Egyre többen tartanak manapság lakásban kis, de akár nagy testű állatot is. Lehet, hogy számunkra mindennapi dolog az, hogy a kutya leül vagy felfekszik a kanapéra, vagy a macska néha felugrik az asztalra. Mégis fontos szem előtt tartani, hogy nem biztos, hogy ez az érkező vendégeknek is megszokott látvány. Lehet, hogy valakit zavar, ha a cica a lábánál sündörög evés közben, vagy ha a kiskutya éppen kinézi a falatot a szájából. Ilyenkor érdemes megkérdezni az érkezőket, hogy nem zavarja-e őket a házi kedvenc. Amennyiben igen, a kisállatokat távolítsuk el ideiglenesen, például kérjünk meg valakit, hogy vigye el a kutyát sétálni, vagy a macskára vigyázzon saját otthonában. Végső esetben a vendéget ne a saját lakásunkba hívjuk, hanem például egy kávézóba vagy étterembe.

Mosott ruhák

A nagymosás fogalma senki számára nem ismeretlen, és többnyire ez az a teendő, amely sok esetben hétvégére marad. Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy legyen egy szárítógépünk vagy erkélyünk, ahol teregethetünk, akkor érdemes odafigyelni a teregetés és a vendéglátás időpontjának elkülönítésére. Lássuk be, mi sem szeretnénk más nappalijában a száradó fehérneműket nézegetni beszélgetés közben. Ha lehetőségünk van rá, teregessünk olyan helyiségbe, ahová a vendég valószínűleg nem megy be, vagy halasszuk egy nappal későbbre a szennyes ruhák kimosását.

A konyhai készülődés nagy felfordulással járhat, rakjunk rendet magunk után, mosogassunk el mindent, mielőtt a vendégek megérkeznek. Nemcsak azért, hogy a látogatók ne lássák, de nekünk is könnyebb lesz így a vendégjárás utáni takarítás

Tiszta fürdőszoba, vécé

Ez az a helyisége a lakásnak, ahol szinte biztos, hogy meg fognak fordulni a vendégek, akár egy kézmosás erejéig is. Nem kelt túl jó benyomást egy vízköves csap vagy egy hajszálakkal teli fésű, esetleg egy felhajtott vécéülőke. A látogatók érkezése előtt érdemes egy kis időt szánni a fürdőszoba kitakarítására, a szaniterek törlésére, fertőtlenítésére.

A fürdőszobában, vécében is tegyünk rendet, takarítsunk ki, szinte
biztos, hogy legalább egy kézmosás erejéig belépnek ide a vendégek

Por, por, por

Gondoljunk csak bele, mennyire illúzióromboló lehet, ha leemeljük a legutóbbi nyaralásunk fotóalbumát a polcról, hogy megmutassuk kedvenc képeinket a vendégeknek, de a polcon ott marad az album nyoma. Ezzel megmutatjuk a körülötte öszszegyűlt többhetes port is. Ha valaki nem is törölget minden héten, vendégvárás előtt érdemes legalább abban a helyiségben letörölni a port, ahova a vendégeket leültetjük.

Szagok helyett illatok

Az első benyomást sokszor a szemünk helyett az orrunkkal szerezzük. Ha a vendégek érkezését sütés-főzés előzte meg, érdemes alaposan kiszellőztetni a lakást. Nem mindenki szereti a nappaliban érezni a rántott hús illatát. Emellett jó szagűző lehet, ha meggyújtunk például néhány illatgyertyát, vagy illóolajat párologtatunk. Mindemellett különféle automata légfrissítők közül is válogathatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!