Plakátokon a klímáról

2019.11.04. 12:00

Kanizsai alkotóé lett az ARC közönségdíja

A nagykanizsai Vercz Dávid „mELEGEM VAN!” című alkotása érdemelte ki az ARC Közérzeti Pályázat idei kiállításán a közönség díját. Az ARC idei témája a klímariadó volt.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön Vercz Dávid közönségdíjas – a „mELEGEM VAN!” című plakátja előtt áll Fotók: ZH

A gépészmérnök végzettségű, de versírással és grafikai tervezéssel is foglalkozó előkészítő mérnök szakember hét pályaművet nyújtott be a pályázatra, melyek közül a zsűri hármat válogatott be a kiállításra – az összesen beérkezett 800 pályaműből csak 80 került ki a közönség elé. Mint azt Dávid elmondta, a kiírás szerint azt is meg lehetett jeleníteni az alkotásokban, hogy mi az alkotó magánvéleménye a klímaváltozással kapcsolatban. Ennek jegyében készítette el döntős plakátjai közül az eszkimóst, de egy kis csavarral, ugyanis megpróbálta beleélni magát egy eszkimó helyzetébe, hogyan láthatja ő ezt az egészet. Nos, nyilván ugyanott él, ahol eddig, csak éppen a jég és a hó helyett már homokos tengerpart az otthona – egyedül sapkája utal a helyszínre, az Északi-sarkra. A társasházas, klímaberendezéses, díjazott plakát főszereplője a kis Barkas a „Klímariadó” és a „Hívjon most, talán még nem késő!” feliratokkal, arra célozva, hogy még megállítható a klímaváltozás. A harmadik plakát F*cktopus-a pedig a középső ujját lefelé fordító polip, amely az állatvilág reakcióját próbálja megmutatni a klímaváltozásért felelős emberiségnek.

Képünkön Vercz Dávid közönségdíjas – a „mELEGEM VAN!” című plakátja előtt áll Fotók: ZH
„Klíma eladó!” – az üzenet szerint a profitorientáltság az ok
„Támogatom” – egy plakát, mely ironikus felfogásban született
„Falak helyett hidak” – itt nem a klímariadó a domináns téma
„A fagyi visszanyal” – van vagy nincs klímaváltozás?
Az ujját lefelé fordító polip, „az állatvilág reakciója”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!