Október a mellrák hónapja

2019.10.07. 17:00

Hat fontos tény, amit tudni kell a mellrákról

Tizenkilenc másodpercenként diagnosztizálnak valahol a világban mellrákot egy nőnél. Egyre több nő érintett, s már egyáltalán nem csak az idősebb korosztály betegsége, de nem kell, hogy végzetes következménye legyen.

ZH

Forrás: shutterstock.com

Fotó: SewCream

Az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel gyógyítható, és a betegeknek 75 százalék esélyük van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, minden nőnek tisztában kell lennie a betegséggel, annak tüneteivel és az esetleges kezelési lehetőségeivel.

Az októberi mellrákhónaphoz kapcsolódva dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek tudatában jelentősen csökkenteni lehetne a mellrák áldozatainak a számát. Lássuk, mi az a hat legfontosabb tény, amit figyelmünkbe ajánl.

1. Mindenkit érinthet!

Az emlőrák kialakulásának pontos okai nem ismertek, azonban vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelhetik a betegség kialakulását: előrehaladott életkor, a családban korábban előfordult emlődaganat (elsősorban anyai ágon, fiatalabb életkorban), a menstruáció korai megjelenése, kései menopauza, szoptatás hiánya, korábbi sugárkezelés a mellkas területén, elhízás, dohányzás vagy éppen lelki traumák. Sőt, igaz, ritkán, de férfiaknál is kialakulhat.

2. Nem jár fájdalommal!

Legtöbb esetben a mellrák fájdalommentes, ezért szükség van arra, hogy a nők ismerjék a testüket és 20 éves kortól minden hónapban elvégezzék az emlőönvizsgálatot. Párkapcsolatban élőknél fontos, hogy ha a férfi érzékel valamilyen elváltozást a testben, azonnal szóljon kedvesének.

3. Nem minden csomó daganat!

A mellben kitapintott csomót okozhatja például ciszta, fertőzés, gyulladás, zsírcsomó. A kialakult csomók pedig az esetek 80-85 százalékában jóindulatúak. A rendszeres önvizsgálat mellett folyamatosan figyeljük a mellünket. Bármilyen szokatlan elváltozást, csomót érzékelünk az emlőn, forduljunk orvoshoz.

4. A mammográfiavizsgálat nem káros!

Egy vizsgálat során annyi sugárzás éri a testet, mint amennyi egy néhány órás repülőút során. Ezenkívül a vizsgálat nem jár fájdalommal sem.

5. Rendszeres önvizsgálat! Nem szabad megfeledkezni a rendszeres önvizsgálatról és a szűrések fontosságáról. Az önvizsgálatot célszerű minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon elvégezni, amely a menstruációs periódust követő időszakban a legjobb. Természetesen nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a rendszeres önvizsgálat nem helyettesíti a szűrővizsgálatot.

6. Egészséges életmóddal csökkenthető a betegség kialakulása!

Rendszeres mozgással, testsúlykontrollal, dohányzásról való leszokással és visszafogott alkoholfogyasztással csökkenteni lehet a betegség kialakulásának kockázatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!