Hideg és meleg ellen is

2019.09.02. 07:00

A jó nyílászáró akár évtizedekig védheti a tulajdonosát

Nem is olyan régen az évnek ez a szakasza a közelgő hideg évszak miatt még a nyílászárócserék kiemelt időszakának számított. Ám Simon Zoltán szakértő, cégvezető úgy tapasztalja: egy ilyen beavatkozás a klímaváltozás okozta változékony időjárás miatt ma már az év szinte bármelyik szakában aktuális lehet.

Varga Lívia

Az ablakban Szente Gábor, az egyik megyeszékhelyi cég munkatársa. A választásnál a legfontosabb az ár-érték arány Fotó: Pezzetta Umberto

Elvégre a megfelelő minőségű ajtók-ablakok nemcsak arra hivatottak, hogy télen benntartsák a kellemes meleget, de arra is, hogy az extrém nyári forrósággal szemben megőrizzék a lakás hűvösét.

– Egy lakás vagy családi ház homlokzati nyílászáróinak cseréjét a szakemberek egy nap alatt, a család életének minimális zavarásával meg tudják oldani – mondta Simon Zoltán. – Helyiségről helyiségre haladnak, a kivett ablak helyére rögtön beszerelik az újat. És a mérések szerint a modern nyílászárók akár 20 százalékkal csökkentik egy-egy otthon energiaveszteségét. A piacon műanyag, fa és alumínium homlokzati nyílászárók kaphatók, melyek közt a kiviteli minőség vagy a szigetelés szempontjából nincs nagy különbség. Az ügyfelek a tapasztalatok szerint általában műszaki tartalom vagy esztétikai szempontok alapján választanak közülük. Mindhárom változat rendelhető a jelenleg leginkább elterjedt, háromrétegű üveggel. Az ügyfél választhat speciális üveget is, mely meghatározott százalékban ereszti át a fényt. Simon Zoltán hozzátette: már egy évtizede létezik ugyan négyrétegű üveg is, még hatékonyabb szigeteléssel, ám ezt a vásárlók még ritkán keresik.

A szakember szerint a legfontosabb a megfelelő ár-érték arány, a szempontok közül ennek kellene a legnagyobb súllyal a latba esnie a választásnál. Hiszen egy nyílászáró hosszú távra, akár évtizedekre szól, és a magasabb műszaki színvonalat képviselő termékek többe kerülnek, de „működési idejük” alatt folyamatosan pénzt takarítanak meg a háztartásnak.

Az ablakban Szente Gábor, az egyik megyeszékhelyi cég munkatársa. A választásnál a legfontosabb az ár-érték arány Fotó: Pezzetta Umberto

– A nyílászárók esetében is fontos a karbantartás – folytatta Simon Zoltán. – A műanyag ablakoknál például nagyon fontos a párakivezető nyílások tisztán tartása. Aztán a gumitömítéseket szilikonspray-vel, a vasalatokat pedig valamilyen kenőanyaggal érdemes kezelni évente egyszer mindhárom változatnál, ez a gondosság nagyságrenddel képes meghosszabbítani az ablak hibamentességét. Fontos viszont elmondani, hogy a nyílászárók vasalatait tél és nyár váltakozásával nem kell „átállítani”: az interneten időről időre terjedni kezdenek ezek a „jótanácsok”, de tévhitről van szó. Előfordul, hogy egy ablak az évszakváltás során, a hőmérséklet változása miatt nyitáskor, illetve záráskor akad egy kicsit, ilyenkor van lehetőség az „utánállításra”, ám ezt csak szükség esetén kell elvégezni.

Ennek kapcsán Simon Zoltán megemlítette még, hogy a nyílászárók beszerelésekor alapvetően fontos, hogy szakemberrel/ szakcéggel végeztessük el a munkát. Ezzel rengeteg későbbi kellemetlenség (a szakszerűtlenül beépített nyílászárók kibontásáig és újakra cseréléséig bezárólag) megelőzhető, illetve akár évtizedekig szavatolható a problémamentes „működés” is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!