személyre szabottan határozhatják meg a neutrális zónát

2019.07.14. 07:00

Hátfájás ellen: a mélyizmok edzését javasolják a zalai szakemberek

A hátfájás az emberek többségét érinti élete során, és amíg régebben főleg az idősebbek szenvedtek tőle, napjainkban ez már nem korosztályfüggő.

Arany Gábor

Pálfi Kitti a szenzoros mérőműszeren követi a vállöv és a mellizmok nyújtását

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

A mozgásszegény életmóddal, az ülőmunkával, különösen az okoseszközök, telefonok, számítógépek használatával járó kényszeres, görnyedt testtartás már a fiataloknál is panaszokat okoz.

– Az általánosan elmondható, hogy a kor előrehaladtával a gerincet stabilizáló, tartó izmok nem tudják a funkciójukat megfelelően ellátni, mert elgyengülnek – fogalmazott Hajmási János zalaegerszegi testnevelő tanár, személyi edző, amikor a minap megnyílt kertvárosi gerincterápiás központban beszélgettünk a népbetegségnek számító hátfájásról. – Ezek a kis mély- izmok nem láthatóak, ezért renyhülésük sem szembeötlő, a hiányuk viszont fájdalmakkal jár. Ez nem feltétlen az elgyengült szegmensnél jelentkezik, mert ezek funkcióját igyekszik átvenni a többi, ami viszont azoknál túlterhelést okoz. A gerincoszlop instabillá válik, s ez már a hétköznapi tennivalók ellátásában is problémát okozhat – tette hozzá. – Minden baj eredője az órákon át tartó ülő helyzet, pláne ha túlsúly párosul hozzá, mert ezt a gerincoszlop nem bírja – magyarázta. – Különösen káros az állandó telefonhasználat, amikor előrehajolva nézik a készüléket. Ezt jelzi, hogy megszaporodtak a nyaki gerinc­sérves panaszok a fiatalok között is – emelte ki Pálfi Kitti gyógytornász.

Pálfi Kitti a szenzoros mérőműszeren követi a vállöv és a mellizmok nyújtását
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Jellemző a háti fájdalmakra, hogy rossz mozdulat vagy huzamos egyoldalú terhelés után jelentkeznek. Elsősorban mozgás közben okoznak panaszokat, ennek egyik következménye a kényszertartás, azaz a legkevésbé fájdalmas pozíció felvétele. Fontos azonban: a fájdalomra ne az inaktivitás legyen a válasz. Mozgás nélkül belekerülünk a lefelé tartó spirálba: a fájdalom időlegesen enyhül, de a mozgáshiány miatt tovább romlik az izomzat állapota, ami még rosszabb végkifejletet vetít előre.

– A hátfájás ellen a megoldás a stabilizáló rendszer helyreállítása, azaz a mély hát­izom megerősítése. Tehát nem a nagy, erős mozgató izmokat, hanem a kicsi, érzékeny, mélyen fekvő, lokális stabilizáló és tartó izmokat eddzük, amelyek az egyes gerinccsigolyákat a helyes pozícióban tartják, és többek között a csigolyák közötti porckorongokat védik a helytelen terheléstől.

A mély hátizmok aktiválását tanítja a mozgásterápia elején Pesti Orsolya gyógytornász
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A hagyományos módszerekkel vagy épp fitneszedzéssel ezt a mélyizomzatot nem lehet erősíteni. Gyönyörűen kidolgozott izomzatú testépítő is lehet hát- és derékfájós, ha a stabilizáló mélyizmai gyengék – magyarázta Hajmási János.

A terápia első lépéseként felmérik a gerinc és a stabilizáló izomzat állapotát. Ehhez számítógépes diagnosztikai rendszert használnak a most megnyílt gerincterápiás központban. A letapogató eszközzel statikus, álló, valamint előrehajolt helyzetben és terhelés alatt is diagnosztizálják a gerinc különböző – nyaki, háti, ágyéki – szakaszainak állapotát. Ebből lehet meghatározni, hogy mely részek szorulnak edzésre.

Hajmási János az oldalrotációs, törzserőt fejlesztő gép használatát magyarázza el Nagy Ritának
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

– A mérés alapján határozzuk meg személyre szabottan azt a tartományt, az úgynevezett neutrális zónát, amelyben a mélyizomzatot hatékonyan lehet erősíteni. A terápiás gépek szenzorai pedig folyamatosan jelzik, hogy az izmok ebben a tartományban dolgoznak-e – magyarázta Pálfi Kitti.

Az orvostechnikai edzéseszközök meghatározzák a páciens helyzetét, hogy a stabilizáló izmok erősítéséhez a megfelelő pozíciót foglalják el. A gyakorlatok közben a szenzor figyeli a mozgást, ezzel segít az optimális tartományban maradni. A gyakorlatok előrehaladtával, a stabilizáló izmok megerősödésével következhet a globális, a nagy izomzat erősítése, ami egy lépés a sportosabb élet, az edzőtermek világa felé, mégpedig a sérülés veszélye nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!