2019.06.17. 11:30
Közel nyolcvan fajta sörkülönlegességgel várták a Kanizsai Sörfesztiválra érkezőket
Bandibá, Mutti, Szent András könnye, Döbrögi fekete. Különleges fantázianevű sörkülönlegességeket is megízlelhettek a nyolcadik alkalommal megrendezett, kétnapos Kanizsai Sörfesztiválra látogatók.
A megyeszékhelyről érkezett vidám családi-baráti társaság, Lenner Miklós, Tuboly Zoltán, Tóth Renáta, Németh Csabáné Gizella kedveli a finom, kézműves söröket
Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila
Frissült a fesztivál
A korábbi években gyakran szabotálták az égiek – kiadós csapadékkal – a sörfesztivált. Ezúttal azonban a rekkenő hőség invitálta sörkóstolásra az embereket az Erzsébet térre.
Azonban nem csak a meleg időjárás az egyetlen újdonság a nyolcéves fesztivál tekintetében. A kulturális repertoár terén is ráncfelvarráson esett át a rendezvény. A fúvószene helyett, a tavalyihoz hasonlóan, idén is kortalan zenék, minden generáció érdeklődését megcélzó együttesek, énekesek műsora színesítette a fesztivált. Ezek mellett szintén „frissítés” a fesztivál terén, hogy mindkét nap vízijátékkal koronázták meg a napot.
Dr. Koncz Zsolt, a szervező Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke jelezte: egyre több kézműves sörfőzde működik az országban, így arra is törekedtek a sörkínálat összeállítása során, hogy a visszatérő kereskedők, főzdék mellett újabbakat is meghívjanak.
– Közel nyolcvan fajta sörrel vártuk a fesztiválra a vendégeket – mondta dr. Koncz Zsolt. – Zömmel a Dunántúlról és Pest megyéből érkeztek árusítók, köztük olyanok, akik a nagyobb rendezvényeken is képviseltetik magukat. A hagyományos sörök mellett úgynevezett újragondolt, illetve ma divatos söröket is lehetett ízlelni a rendezvényen – összegezte az egyesület elnöke.
Ogre, apacs, ír vörös és a Bandi nevezetű sörgarmada a színpad melletti standon várta a szomjazókat. A kiskőrösi Komáromi János három családi sörfőzde kézműves habzó csodáival kóstoltatta a látogatókat.
– A kézműves sör mint trend nagyjából négy éve éli ismét virágkorát a piacon. Egyre többen keresik ezeket a multik sörei helyett. A fiatalok nagyon keresik a gyümölcsös söröket, köztük a meggyeset, a szilvásat, ám az áfonya, az eper és a gesztenyesör is népszerű – fogalmazott Komáromi János, aki megjegyezte: a kézműves sör kiválóbb minőségű, erősebb, ízesebb, mint a szalagon gyártottak.
Ezt erősítette meg Bacsó András, a Sümegi Sörfőzde marketingvezetője, a fesztivál igazgatója, aki azt mondta: keresik és kedvelik az emberek a kézműves söröket.
– Huszonhat éve készítünk kézműves söröket, ám a 2011-es sörforradalom óta még több fajtát készítünk. Előtte világos és barna sörrel foglalkoztunk, utána már bejöttek az új trendek: a gyümölcsösek, az ipák, az apák, a stout-ok, a forsters-ek és még sorolhatnám. Ezek fuvallata, ötlete ugyan határon túlról, köztük Amerikából jött, de az a fontos, hogy mi, magyarok is készítünk már ilyeneket, saját ízvilágunk szerint. A magyarok nyitottak az új ízekre, ezt tanúsítja az is, hogy a legújabb, egyben nagyon keresett sör a sárgabarackos búza, ami nemzetközi piacon aranyérmet nyert – mondta Bacsó András.
Szeretik az újdonságokat
A jó sörökért és a hangulatért is megérte a fesztiválra látogatni. Ezt mondta egy vidám, megyeszékhelyről érkezett családi-baráti társaság. A csapat szószólója, Tóth Renáta elmondta: mindannyian szeretnek új söröket kipróbálni.
– Első találkozásunk egy kőszegi sörrel igazán jól sikerült, nyitottak vagyunk az új ízekre. S azért is jól érezzük magunkat a sörfesztiválon, mert ilyenkor ki tudunk kapcsolódni a hétköznapok forgatagából – mondta Tóth Renáta.
A fesztivál második napját Dér Heni, a Republic együttes koncertje és utcabál zárta.