Trendivé vált a kézműves

2019.06.17. 11:30

Közel nyolcvan fajta sörkülönlegességgel várták a Kanizsai Sörfesztiválra érkezőket

Bandibá, Mutti, Szent András könnye, Döbrögi fekete. Különleges fantázianevű sörkülönlegességeket is megízlelhettek a nyolcadik alkalommal megrendezett, kétnapos Kanizsai Sörfesztiválra látogatók.

Szabó Zsófia

A megyeszékhelyről érkezett vidám családi-baráti társaság, Lenner Miklós, Tuboly Zoltán, Tóth Renáta, Németh Csabáné Gizella kedveli a finom, kézműves söröket

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Frissült a fesztivál

A korábbi években gyakran szabotálták az égiek – kiadós csapadékkal – a sörfesztivált. Ezúttal azonban a rekkenő hőség invitálta sörkóstolásra az embereket az Erzsébet térre.

Azonban nem csak a meleg időjárás az egyetlen újdonság a nyolcéves fesztivál tekintetében. A kulturális repertoár terén is ráncfelvarráson esett át a rendezvény. A fúvószene helyett, a tavalyihoz hasonlóan, idén is kortalan zenék, minden generáció érdeklődését megcélzó együttesek, énekesek műsora színesítette a fesztivált. Ezek mellett szintén „frissítés” a fesztivál terén, hogy mindkét nap vízijátékkal koronázták meg a napot.

Dr. Koncz Zsolt, a szervező Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke jelezte: egyre több kézműves sörfőzde működik az országban, így arra is törekedtek a sörkínálat összeállítása során, hogy a visszatérő kereskedők, főzdék mellett újabbakat is meghívjanak.

A megyeszékhelyről érkezett vidám családi-baráti társaság, Lenner Miklós, Tuboly Zoltán, Tóth Renáta, Németh Csabáné Gizella kedveli a finom, kézműves söröket Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Közel nyolcvan fajta sörrel vártuk a fesztiválra a vendégeket – mondta dr. Koncz Zsolt. – Zömmel a Dunántúlról és Pest megyéből érkeztek árusítók, köztük olyanok, akik a nagyobb rendezvényeken is képviseltetik magukat. A hagyományos sörök mellett úgynevezett újragondolt, illetve ma divatos söröket is lehetett ízlelni a rendezvényen – összegezte az egyesület elnöke.

Ogre, apacs, ír vörös és a Bandi nevezetű sörgarmada a színpad melletti standon várta a szomjazókat. A kiskőrösi Komáromi János három családi sörfőzde kézműves habzó csodáival kóstoltatta a látogatókat.

– A kézműves sör mint trend nagyjából négy éve éli ismét virágkorát a piacon. Egyre többen keresik ezeket a multik sörei helyett. A fiatalok nagyon keresik a gyümölcsös söröket, köztük a meggyeset, a szilvásat, ám az áfonya, az eper és a gesztenyesör is népszerű – fogalmazott Komáromi János, aki megjegyezte: a kézműves sör kiválóbb minőségű, erősebb, ízesebb, mint a szalagon gyártottak.

A kétnapos fiesztára közel nyolcvan fajta hazai és nemzetközi sörkülönlegességgel, gasztronómiai
ínyencségekkel, zenei produkciók sokaságával, köztük (képünkön) az Első Emelet együttes koncertjével várták a vendégeket Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ezt erősítette meg Bacsó András, a Sümegi Sörfőzde marketingvezetője, a fesztivál igazgatója, aki azt mondta: keresik és kedvelik az emberek a kézműves söröket.

– Huszonhat éve készítünk kézműves söröket, ám a 2011-es sörforradalom óta még több fajtát készítünk. Előtte világos és barna sörrel foglalkoztunk, utána már bejöttek az új trendek: a gyümölcsösek, az ipák, az apák, a stout-ok, a forsters-ek és még sorolhatnám. Ezek fuvallata, ötlete ugyan határon túlról, köztük Amerikából jött, de az a fontos, hogy mi, magyarok is készítünk már ilyeneket, saját ízvilágunk szerint. A magyarok nyitottak az új ízekre, ezt tanúsítja az is, hogy a legújabb, egyben nagyon keresett sör a sárgabarackos búza, ami nemzetközi piacon aranyérmet nyert – mondta Bacsó András.

Szeretik az újdonságokat

A jó sörökért és a hangulatért is megérte a fesztiválra látogatni. Ezt mondta egy vidám, megyeszékhelyről érkezett családi-baráti társaság. A csapat szószólója, Tóth Renáta elmondta: mindannyian szeretnek új söröket kipróbálni.

– Első találkozásunk egy kőszegi sörrel igazán jól sikerült, nyitottak vagyunk az új ízekre. S azért is jól érezzük magunkat a sörfesztiválon, mert ilyenkor ki tudunk kapcsolódni a hétköznapok forgatagából – mondta Tóth Renáta.

A fesztivál második napját Dér Heni, a Republic együttes koncertje és utcabál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!