Időutazás

2019.04.07. 12:00

Zalaegerszeg újabb ikonikus helyei akkor és most

A megyeszékhely azon pontjainál jártunk, melyeket szinte mindenki ismer.

Németh Lilla

Múltidéző sorozatunkban legutóbb Landorhegy változását szemléltettük, most pedig ismét a város egy-egy ikonikus helyére látogattunk, hogy kiderüljön, hogyan formálódtak át az elmúlt évtizedek alatt. A múlt bemutatásához ezúttal is a Fortepan gyűjteménye volt a segítségünkre.

 

Kvártélyház

A Kvártélyház 1765-ben, Mária Terézia rendeletére épült a katonák elszállásolása céljából, ma a városi közgyűlési termét találjuk meg benne. Jelenleg a városrehabilitáció részeként felújítás alatt áll: bővebben itt írtunk erről! Az épület így nézett ki 1961-ben és most.

Lordok Háza

A Lordok háza az autóbuszállomás közelében fekvő Kovács Károly tér 1. szám alatti társasháza, mely 1966 óta áll. A képek jobboldalán a Mária Magdolna templomot (Nagytemplomot) láthatjuk, a régi fotó 1968-ban készült.

Csipkeházak

El tudja képzelni a Dísz tér környékét Csipkeházak nélkül? Pedig az elsőt csak 1976-ban adták át, miután az ottani házakat lebontották: ha kíváncsi, hogyan alakították ki a város központját, kattintson ide! Az elnevezés egyébként az erkélyek hajlított rácsaiból ered, melyek messziről mintha csipkemintázatot adnának ki. A balsó kép 1982-ből való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!