Szabadulj a szabadba!

2019.01.27. 16:00

Ilyenkor is tenned kell az egészségedért – Személyi edzőt kérdeztünk a téli sportolásról

A hideg hónapokban ugyanúgy szükségünk van arra, hogy aktívak maradjunk, és élvezhessük a friss levegőn történő mozgás szabadságát.

Ujvári Klaudia

Fotó: pixabay.com

Kaufmann Péter személyi edző elmondja, hogy mire kell ügyelni, illetve milyen mozgásformát érdemes választani a cudar időjárási körülmények mellett.

Mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel minden edzés előtt kiemelten fontos a bemelegítés, az extrémebb időjárás miatt végképp tilos elhanyagolni! Hatványozottan igaz ez a nyújtásra, hiszen általa nagyobb egészségügyi problémáktól kímélhetjük meg magunkat.

Fotó: pixabay.com

Az edző szerint nehezen adható meg, milyen hőmérséklet alatt ne sportoljunk, mert egyénenként változik a hidegtolerancia, és ezen edzéssel sem nagyon lehet változtatni. Bizonyos szabályok betartásával, még a mínusz húsz fok sem jelenthet akadályt. Ezzel egy időben a réteges öltözködésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Tuti, jól bevált tipp, ha a lábunkra fóliát helyezünk, mivel kiválóan megtartja a meleget és ezáltal kényelmesen lehet folytatni az edzésmunkát. A kiálló szerveink védelme szintén prioritást élvez. Kesztyű, sapka és sál nélkül el sem induljunk otthonról! Mindez azért is lényeges, mert a túlságosan hideg levegő belégzése könnyen megfázáshoz vezethet.

A megfelelő hidratálás fontosságát ezúttal sem lehet eléggé hangsúlyozni. A hidegben sokkal inkább megfeledkeznek a frissítésről és valljuk meg őszintén, senki sem vágyik igazán a hideg folyadékra ilyenkor. Célszerű az edzést követően megvárni, míg megnyugszik a szervezet és utána pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget – árulta el Péter.

Íme néhány edzés, amit bátran űzhetsz a mínuszok fogságában is:

Tempós séta

Talán sokakat meglephet, hogy felkerült a listára, pedig megannyi érv szól mellette. Az egyik legegyszerűbben végezhető tevékenység, minden plusz költségtől mentes, bárki, bármikor űzheti.

Nordic walking

Már a nevéből adódóan is télies. Bizonyára senkinek sem kell bemutatni, jó időben nagyobb felbolydulást szokott okozni a botokkal sétálók tábora. Mivel napjainkban a legtöbb időt a négy fal fogságában, mesterséges fényáradatban töltjük, így valódi felüdülést jelent már maga a tudat, hogy végre a természetben mozoghatunk.

Fotó: pixabay.com

Futás

A végén az örök klasszikus, a futás. Bármely évszakban hódolhatunk a futás iránti szenvedélynek, azonban fennállhat az a kockázat, hogyha hóban futunk, nem igazán tudjuk, hová lépünk, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy könnyebb, vagy rosszabb esetben súlyosabb sérülést szenvedünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!