Jobb a fához képest

2018.12.09. 07:00

Nem is gondolná, mennyi minden készülhet kőből!

A kő felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok az építészetben és a lakberendezésben. Készülhet belőle párkány, kandalló, konyhapult, burkolat falra és padlóra, akár zuhanytálca is.

Varga Lívia

Zuhanytálca is készülhet mészkőből. Horváth Gábor egy mintadarabot mutat Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A köveket a kőfaragók jellemzően Olaszországból veszik, de érkezik horvát, görög, spanyol, francia alapanyag is. Áruk pedig nem feltétlenül a minőségüket tükrözi, inkább a származási helyüket, továbbá hogy ott mennyibe kerül a munkaerő, s hogy hasonló típusból vagy színből mennyi van a piacon, tudjuk meg Horváth Gábor zalaegerszegi szakértőtől, ügyvezetőtől.

– Míg a gres- és kerámialapok jelentősen megdrágultak az elmúlt időszakban, a kő ára nem nagyon változott, így csökkent a kettő közötti árkülönbség, és utóbbi egyre népszerűbbé vált. Alkalmazható külső és belső ablakpárkányként, s egyre többen választják fürdőszoba- és konyhapultnak is, a fával ellentétben ugyanis kevésbé sérülékeny, nem dagad, vetemedik, deformálódik – emeli ki a szakember.

Zuhanytálca is készülhet mészkőből. Horváth Gábor egy mintadarabot
mutat Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– A kő egyre népszerűbb anyaga a zuhanytálcáknak is, amik egy darabból, egyedi méretre készíthetők, így fugára, amely egy idő után meglazulhat, átázhat, ez esetben nincs szükség. A lejtést pedig eleve belefaragják, a burkolónak tehát erre már nincs gondja. Egyre nagyobb a divatja az úgynevezett technikai köveknek vagy kompozitoknak. Ezeket minimáldizájn jellemzi, általában homogének, egyszínűek, rugalmasak és igen kemények. Nem olcsók, viszont nagy egybefüggő felületek szabhatók ki belőlük, s esetükben nem kell a kő természetes erezetével számolni, ami sokaknak nem tetszik. Ezt előszeretettel használják egyebek mellett a kandallóépítők.

– Kültérre csúszásmentes kőburkolatokat ajánlunk. Ezek egyik típusa lyukacsos. Ha erre valaki szakadó esőben rálép, a cipője kiszorítja a lyukakból a vizet, s az így keletkezett vákuum megakadályozza, hogy elcsússzon. A másik típus pedig az égetéssel érdesített kőburkolat. Előbbi könnyebben takarítható, utóbbi esős, jeges időben jobb tapadást biztosít. Egyre többen választják a követ beltéri padlóburkolatként is, amelyet, ha 15-20 évente felcsiszolunk, olyan, mintha új lenne. A kő kiváló és népszerű homlokzatburkoló, s a beltéri falakra is egyre többen választják díszítőelemként.

– A mészkő és a márvány tisztítása egyszerű, sav azonban nem érheti, mert megmarja, mattá teszi a felületét. Tisztítani lúgos szerekkel lehet. S akkor egy életre szól…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!