2018.11.01. 17:00
Csilipaprikák amelyek „felrobbantják” az ízlelőbimbókat
Naga Jolokia, Trinidad Scorpion, Carolina Reaper és Habanero. Néhány csilipaprika-fajta, amelyek kifejezetten csípnek, mégis manapság trendi ételízesítők.
Molnár Tiborné a világ legerősebb csilipaprikáit termeszti Zalában. A magyar zöldség erősségéhez szokott embereket valósággal sokkolja az intenzív ízélmény Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap
A kapszaicin a paprika csípősségét okozó természetes anyag, ha ebből nagyobb mennyiséget tartalmaz a csípős paprika, azt már csilinek nevezik. A természetes kapszaicinnak az erősséget mérő Scoville-skálán meghatározott csípőssége 16 millió, tehát az anyag még 16 milliószoros hígításban is csípős. Egy erős magyar paprika 8000 értékű, az enyhébb fajták 500–1000 közöttiek. A jelenlegi hivatalos rekorder a Carolina Reaper fajtájú, melynek csípőssége a skálán a kétmilliót is elérheti. A modern gasztronómia viszont előszeretettel használja ételízesítőként a korábban főleg Indiában, Afrikában és Mexikóban használt csilit. Ráadásul a magyarok is rákaptak az ízére, feszegetik a saját határaikat, hiszen bizonyos fajták valósággal „felrobbantják” az ízlelőbimbókat.
– Két évvel ezelőtt kezdtünk foglalkozni a csilipaprika termesztésével, hiszen egyre többen keresték a zöldségből előállított készítményeket – mondta el Molnár Tiborné zalakarosi őstermelő. – Kezdetben csak néhány tővel próbálkoztunk, de mostanra szinte már minden fajtából ültettünk. Jelenleg a világ legerősebb paprikáit termesztjük: Naga Jolokia, 7pot, Trinidad Scorpion, Habanero és Carolina Reaper szerepel a kínálatban. Fogyasztásuk az utóbbi években azért lett ennyire népszerű, mert a televíziós főzőműsorokban előszeretettel használják a csilit ízesítőként. Trendi felhasználása mellett nagyon egészséges, ami ugyancsak arra sarkallja az embereket, hogy többet fogyasszanak belőle. Serkenti a vérkeringést és az emésztést, csökkenti a koleszterint, és fájdalomcsillapító hatása is van.
Molnár Tiborné saját tapasztalata szerint a nátha megelőzésében kifejezetten hasznos, sőt már kezdődő megfázást is képes visszafordítani.
– Mielőtt nekikezdtünk, nem kedveltem a csípőset, de fokozatosan megszerettem – folytatta az őstermelő. – A hatásai valóban kitűnőek, de egyszerűen élvezem, amikor és ahogyan csíp. Sőt ezeknek a paprikáknak különleges, finom ízük van, ami a magyar erős paprikából hiányzik. Az internet sok információt kínál a csilipaprikával kapcsolatban, ezek közül az egészségre gyakorolt tulajdonságai mellett számos kutatás is napvilágot látott, amikből kiderül, a gyógyszeripar is előszeretettel használja. Kedvelt nyersen, ecetes lében eltéve, de szószként is, a lényeg, hogy határozottan csípjen. A magyar zöldség erősségéhez szokottakat valósággal sokkolja az intenzív ízélmény, mégis gyakran a legerősebb verzió mellett teszik le a voksukat.