életmód

2018.10.23. 07:00

Már profi minősítésű az egerszegi testépítő

Németh Bálint testépítő eredményeiről korábban is beszámoltunk, most pedig a fiatal egerszegi sportoló pályafutásában igazi mérföldkőhöz érkezett. A fővárosban rendezett Fitparádén az IFBB profi minősítését szerezte meg.

Kerkai Attila

Németh Bálint a fővárosi versenyen Fotó: Horváth Gergő

A profi minősítés (profi kártya megszerzése) magyarázatra szorul. A hazánkban 16 esztendeje rendezett Fitparádén idén a Testépítők Nemzetközi Szövetsége (IFBB) profi minősítését is meg lehetett szerezni, megfelelő kondíciók teljesülésekor. A testépítés korai atyjaként ismert Joe Weider és Ben Weider által 1946-ban alapított IFBB a legrégebbi szövetség, ami profi testépítő versenyeket szervez. Profi kártyához jutni márpedig nem könnyű, ám lehet és a Fitparádén az idén először volt rá lehetőség.

Németh Bálint eddig az úgynevezett amatőr viadalokon indult és ért el szép sikereket, amelyekről az elmúlt két évben mi is beszámoltunk. A mostani Fitparádén 26 ország képviseltette magát, köztük számos Európán kívüli nemzet sportolója. Az idén nemzetközi zsűri működött közre és ennek megfelelő kritériumok alapján bírálta el a produkciókat. Németh Bálint tavaly a második helyen végzett a „mens physique” (fitness) kategóriában, az idén pedig megnyerte ezt a versenyt. Ami most ennél valamivel többet ért, hiszen indulási jogot nyert az IFBB Pro League-ben, vagyis az IFBB profi versenyein való indulásra. Amely „jogosítvánnyal” ma Magyarországon nem sok testépítő rendelkezik, ám hogy a gyakorlatban mit jelent ez, erről már Németh Bálinttal beszélgettünk Zalaegerszegen.

– Az IFBB Pro League versenyei főleg Amerikában zajlanak, kevesebb van belőlük Európában – mondta el Németh Bálint, amikor erről kérdeztük. – A gyakorlatban azt jelenti, hogy feljogosít a profi ligába lépésre, profi testépítőnek számítok, ám a profi kártyát, úgymond ki kell váltanom. Magyarul el kell indulnom ezeken a versenyeken, hiszen profiként amatőr viadalokon már nem állhatok színpadra. Ez új helyzet, s át kell értékelnem, mit is akarok. Anyagi szempontból egy ilyen indulás jelen pillanatban meglehetősen megterhelő lenne, ám úgy tudom, mostantól számítva két éven belül lehet ezt a profi indulási jogot felhasználni.

Kiderült, hogy 22 évesen eddig eljutni, nem pusztán csak egy sporteredmény. Önmagának akart bizonyítani, azt, hogy kitartással bármi megvalósítható. Ám volt más is, ami motiválta.

Németh Bálint a fővárosi versenyen Fotó: Horváth Gergő

– Szerencsém van, jó genetikával rendelkezem, ami adottság is – mondta. – Ugyanezt hallottam akkor is, amikor még korosztályos csapatokban futballoztam, viszont hozzátették: mentálisan gyenge ez a srác. Azért, mert kisebb voltam a többieknél és ha eltakarítottak a pályán, az nekem fájt. Ami úgy jött le, ez a fiú gyenge és hisztis. Ezt sulykolták belém, és hogy erősödnöm kell. Focistakarrierem végére már sikerült is, de egy sérülés végleg feladni kényszerített a labdarúgást, ami végül a testépítéshez lökött. A mostani eredmény azért fontos, hogy tudjam, ezt is meg tudom csinálni. Esetleg másoknak példát mutatva: nem is kell harmincévesnek lenni ahhoz, hogy mindez elérhető legyen. Fel lehet nőni a feladathoz, s ha van elképzelés, azt szépen és kitartóan fel lehet építeni. A profi minősítés most új ajtókat nyithat ki előttem. Például átadhatom másoknak azt a tapasztalatot, amit magam megéltem, és azt az optimizmust, kitartást, ami bennem van.

A verseny előtti utolsó két hétről is beszélgettünk, amiről Bálint úgy fogalmazott, „ott már nincs csalás, csak a szervezet kizsigerelése”. A lehető legjobb formába kerüléshez a megfelelő szintű és mennyiségű táplálék (folyadék) bevitele szükséges, ami mentális hullámvölgyekkel járó folyamat. Az eredmény viszont igazolja. Elmondta még, köszönettel tartozik Horváth Gergőnek a kanizsai Metroflexből, aki segítette a hét végi versenyzését, hogy ő kizárólag a sikeres bemutatójára összpontosíthasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!