Mi kell a kerti partihoz?

2018.07.02. 15:00

Grilleszközöket olcsón és méregdrágán is vehetünk

A nyári grillpartikhoz kellékek, sütőeszközök sokaságát kínálják a kereskedelmi egységek, de nem muszáj vagyonokat költeni arra, hogy kellemes kerti partit rendezzünk.

Szabó Judit

A nyársakról se feledkezzünk meg Illusztráció: shutterstock

A grillsütőknek számos fajtája van: egy egyszerű faszeneset 10 ezer forint körüli áron adnak, de százezer forintos eszközöket is kínálnak, gázzal vagy elektromos árammal, lávakővel működőt egyaránt. A sütőn kívül szükség lehet húsvillára- és lapátra, grillcsipeszre a húsok megfordításához és nyársakra. Grill halsütőt is vihetünk magunkkal, az összecsukható rácsba téve hamar megsül a hal és nem esik szét. Ha kíváncsiak vagyunk a készülő étel maghőmérsékletére, grillhőmérőt is vehetünk, láttunk az interneten 2500 forintért, de digitálisat 33 ezerért is. A húsok sütésénél használhatunk füstölőforgácsot, amely sajátos ízvilágot ad az ételnek, de talán jobban járunk az ízlés szerinti fűszerezéssel.

A nyársakról se feledkezzünk meg Illusztráció: shutterstock

A választék az eszközök terén tehát bőséges, de egyáltalán nincs szükség ennyi mindenre a jó kerti partihoz: a legegyszerűbb grillsütő és némi faszén is éppen megteszi, a sikert az ügyes szakács és a jó társaság garantálja. A hangulatot persze fokozhatja az átgondolt világítás, ha leszáll az este: gyertyákkal, lampionokkal vagy szúnyogriasztós fáklyákkal tehetjük szebbé az estét. A parti végén ne feledkezzünk meg a grillrács tisztításáról, amihez a legjobb természetes szer a szódabikarbóna. Kis vízzel elegyítve kenjük be vele a rácsot, és később dörzsöljük le – pillanatok alatt eltűnik róla a kosz.

Akinek nincs kertje, terasza vagy erkélye, annak sem kell lemondania a grillezésről, hiszen sok vendéglátóhelyen is van mód rá, de ha magunkhoz veszünk egy néhány ezer forintos öntöttvas gázzsámolyt és egy tárcsát, egy tópartra is kivonulhatunk grillezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!