Szép otthon

2018.06.30. 15:00

A lakásfelújítás leglátványosabb része a padlóburkolás

Nyár van, nemcsak a nyaralás, hanem a lakásfelújítások szezonja is. A felújítás talán leglátványosabb része a parkettázás. Többféle anyag, minőség, nagy választék jellemzi az anyagok piacát.

Hajdu Péter

Egy ügyes barkácsoló is megpróbálhatja a burkolást a korszerű anyagokkal Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ruzsics Tamás zalaegerszegi szakértőt hívtuk segítségül azok számára, akik éppen e munkák előtt állnak.

- Ha átfogó felújításról van szó, a parkettázást mindenképpen az utolsó munkának tervezzük. A nyílászáró csere után sitt marad, ami karcolhat, és a vízvezeték-szereléssel is hasonló a helyzet. A legjobb, ha a szegőléc lerakása után már csak a tulajdonos lép a lakásba – mondja Ruzsics Tamás.

A minőség, a munka ideje, a praktikusság és a pénztárca vastagsága által meghatározott lehetőségek, különbségek nagyok. A szakemberrel négyféle padlóburkoló anyagról beszéltünk. A klasszikus fa parkettáról, a szalagparkettáról, a laminált padlóról és a vinyl padlóburkolatról.

Egy ügyes barkácsoló is megpróbálhatja a burkolást a korszerű anyagokkal Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

- A parketta fából készül. A lerakása mindenképpen szakembert igényel, és a parkettás szakma kihalóban van. Nem könnyű ehhez az időigényes munkához jó szakembert találni. Négyzetméterenként minimum 6-7 ezer forint alapanyagárral lehet kalkulálni, plusz a járulékos költségekkel, mint a lerakás, a felületkezelő anyag, a lakk megvásárlása és a felületkezelés. Ez összesen körülbelül háromszor, négyszer annyiba kerül, mint a laminált padlóval történő burkolás. Egy ügyes barkácsoló maga is képes leburkolni a szobát a négyzetméterenként 3-4 ezer forintba kerülő, jó minőségű laminált padlóval, ami faipari őrleményből készül, a megfelelő szilárdító, felületbevonó anyagok hozzáadásával. A szalagparketta ugyancsak fából van. Nagyobb méretű elemekből áll, gyorsabban lehet vele dolgozni. Drágább, 15-16 ezer forint négyzetmétere, és puhább felületű, kényesebb, mint a laminált padló. Például hálószobába, olyan helyre ajánlom, ahol kevesebbet járnak. A laminált padló strapabíró, kopásálló, megjelent a vízálló változata is, ami már a fürdőszoba burkolására is alkalmas, mert 24 órás vízálló réteggel vonták be.

Ruzsics Tamás

A padlók színválasztékáról szóló kérdésre a szakember elmondta, hogy a trend szerint a világos, bézs színeket keresik. A praktikussága szempontjából élen járó laminált padló esetében két fontos paraméterre hívta fel a figyelmet Ruzsics Tamás.

- A vastagságról és a kopásállóságról van szó, ezeket feltüntetik a csomagoláson. Nyolc milliméter anyagvastagságú, 32-es kopásállóságú laminált padlót érdemes választani, ez már erős igénybevételnek is megfelelő padló. A legvastagabb 12 milliméter, és a 33-as a legkopásállóbb. Párafólia és alátétlemezek szükségesek a padló alá, ne tegyük rá a régi padlószőnyegre, az nem egészséges megoldás. Ha valaki maga vág bele a munkába, figyeljen az aljzat előkészítésére, az aljzatbetonon 2-3 milliméternél nagyobb szintkülönbségek nem lehetnek, mert a padlók csapja nem bírja az egyenetlenség miatt keletkező elmozdulást – mondta a szakértő. Végül a kínálat részeként szólt a száz százalékig műanyag vinyl burkolatról, ami a lakás bármely pontján lerakható. Előnye a nagy strapabírás és a tökéletes vízállóság, valamint a puhaság, ami miatt ízületi bántalmakban szenvedőknek is ajánlják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!