2018.03.04. 19:48
A házi süteménynek nincsen párja
Édes szusi, gyümölcsös pohárkrém és túrós pogácsa. Ötödik alkalommal rendezték meg Nagykanizsán a palini városrész süteményfesztiválját.
Finomságok a zsűri asztalán. A képen, balról: Kőműves Gyula, Pálfi Zsuzsanna és Siposné Gelencsér Henriett
Fotó: Gergely Szilárd
A rendezvényt a Palini Sport és Kulturális Egyesület tartotta a helyi iskolában, ahol egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyian gyűltek össze. Finom sütemények készültek, amiket a szakértő zsűri értékelt.
Hat kategóriában, szinte mindenféle édes és sós tésztával lehetett jelentkezni.
- A palini városrész különösen figyel a hagyományaira – fogalmazott köszöntőjében Dénes Sándor polgármester. – Ennek ékes bizonyítéka, hogy az évet disznóvágással indították, aztán népdalkörök léptek fel, most pedig a hagyományos és modern elgondolású sütikkel készültek.
Ezeket a finomságokat gondos kezek készítették. Sőt még a fiatalok is igyekeztek a tudásuk legjavát beleadni, a szakértők szerint ügyesen tették mindezt.
Dénes Sándor hozzátette: a sütemények egyik titka a pontos receptúra betartásán túl, hogy azok szeretettel készüljenek, ekkor garantált a siker.
Ötödször rendezik meg a fesztivált
A szervező egyesület nevében Kuti László elnök beszédében kiemelte: azért, hogy a fesztivál megérhette az ötödik születésnapját, a süteménykészítő szorgos emberek mellett a fellépőket is dicséret illeti, hiszen rendszerint heteket készülnek a műsorukra.
- A házi készítésű finomságoknak nincsen párja, ráadásul kiváló családi program, mely örök élményt ad – fűzte hozzá. – Ez egykor természetes volt, most azt szeretnénk, ha a hagyomány, talán a fesztiválunk segítségével „visszaköltözhetne” a háztartásokba.
A Pálfi Zsuzsanna, Kőműves Gyula és Siposné Gelencsér Henriett cukrászok alkotta zsűri ezúttal közel harminc mintát kóstolt meg. Szerintük a nevezők többsége maradt a „kaptafánál”, vagyis a magyar cukrászatból válogatott, s kerülte a túlságosan habos termékeket.
- A hazai édességek esetében a krém és a tészta összhangban van egymással – tette hozzá Pálfi Zsuzsanna. – A hagyományos ízvilág egyelőre közelebb áll hozzánk, persze voltak olyanok, akik kísérleteztek, de többségük harmonikus ízeket produkált.
Végeredmény:
Hagyományőrző kategória: 1. Bajcsai Nyugdíjas Klub, 2. Bársony Lászlóné, 3. Sáfár Györgyné (mindketten Palin)
Édes krémes: 1. Lászlóné Fehér Zsuzsanna, 2. Kőművesné Vékási Edina (mindketten Palin), 3. Dani Tímea (Kiskanizsa)
Uzsonna- és teasütemények: 1. Bakonyi Bernadett, 2. Bencsicsné Simonfi Anita (mindketten Palin), 3. Molnár Erika (Korpavár)
Sós: 1. Dani Tímea (Kiskanizsa), 2. Kőművesné Vékási Edina (Palin). Torták: 1. Molnár Erika (Korpavár), 2. Szokol Emese Sára (Palin)
Junior: 1. Horváth Jázmin, 2. Törőcsik Sára, 3. Tóth Nóra (mindannyian Palin).