Staféta

2018.02.18. 10:00

Kinek ajánlható a vastagbéltükrözés?

DR. CSORDÁS JÓZSEF a Stafétát dr. Völgyi Zoltán gasztroenterológus főorvosnak adta át, kérdése: kinek és mikor ajánlható a vastagbéltükrözés?

Magyar Hajnalka

Dr. Völgyi Zoltán Fotó: Zóka Pál

- A VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS, vagyis az érintett bélszakasz megfelelő előkészítést követő teljes átvizsgálása olyan betegeknek ajánlott, akiknek változott a széklete (hasmenés, szorulás, elvékonyodás, vérzés), vagy egyéb panaszai vannak (fogyás, hasfájás, vérszegénység). De ajánlható bárkinek, aki betöltötte az 50. életévét, ugyanis ez a vastagbélrák szűrés legmegbízhatóbb módszere. A daganat kialakulását hosszú rákmegelőző állapot előzi meg, az erre utaló polipot a vizsgálat során el lehet távolítani. A rákszűrés másik módszere a székletvérteszt, melynek pozitivitása esetén kötelező elvégezni a tükrözést. Hangsúlyozom, a vizsgálat intravénás fájdalomcsillapításban történik, a feszülést leszámítva a beteg nem érez kellemetlenséget. Egy negatív vizsgálat legalább 5, más adatok szerint 10 évi nyugalmat jelent a vastagbélrákot illetően.

Dr. Völgyi Zoltán Fotó: Zóka Pál

DR. VÖLGYI ZOLTÁN dr. Kováts László hypertonológus főorvosnak adta át a stafétát, azt kérdezve, mennyi az a felső vérnyomásérték, ami gyógyszeres kezelést igényel?

 

A staféta következő vendége:

Dr. Kováts László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!