Technika

2017.12.03. 17:00

Telefonok és más „kütyük” választéka

Az elektronikai, híradástechnikai cikkek piacán a bőséges kínálat közti eligazodásban nem árt a szakértő segítségét kérni.

Korosa Titanilla

Fotó: A szerző

A legújabb telefonok, tabletek, laptopok, de a televíziók is a lista élére kerülnek a karácsonyi ajándékvásárlás idején. Decemberben érezhetően megnő az igény az efféle termékek iránt. Lentiben az eszközök közti eligazodásban Tüske Milán volt segítségünkre.

- Karácsony előtt mindig megnő az érdeklődés – mondta Tüske Milán. – Minden évben népszerűek a mobil kommunikációs eszközök, a televíziók, de keresik a nagygépeket is, mosógépet, mosogatógépet, hűtőt, valamint még a kisebb termékeket is.

A kommunikációs készülékek terén hatalmas a választék, a termékek fejlesztése folyamatos, s jó irányba, mondta az eladó, hiszen ma már mobiltelefonnal lehet „webelni”, elérhető ezen keresztül a levelezésünk, fotókat tudunk készíteni, vagyis több készüléket is helyettesít, nem utolsósorban elfér a zsebünkben.

Fotó: A szerző

- A legújabb, csúcskategóriás mobiltelefonok már nem ujjlenyomattal engednek belépni a rendszerükbe, hanem arcfelismerő funkcióval, nincsenek gombok, csak kézmozdulatokkal vezérelhetők és 4K-s fotókat készítenek – sorolta. – Van, aki a trendeket követve nem keveset költ ilyen készülékekre, s vannak, akik megelégszenek egy olcsóbb, de jó minőségűvel. A telefonokhoz hasonló képességekkel bír a legtöbb táblagép is, leszámítva a telefonálást. Ezeken már lehet játékokat futtatni, de alkalmas a Word program használatára, vagy videók megtekintésére is, míg a mérete kisebb, mint a laptopoké. A kettő hasonló kategóriát képvisel, utóbbi talán üzletiesebb, illetve amiben eltér, az az önálló billentyűzet. Az asztali gépekkel szemben pedig praktikusabbak, hiszen kis helyre belezsúfolják a processzort, a nagy memóriát, ami alkalmassá teszi a helyettesítésükre.

Fotó: A szerző

Gyakori karácsonyi ajándék a lapostévé is, ebben is széles a választék.

- A felbontásban, méretben és képminőségben óriási fejlődés tapasztalható, illetve egy ideje már elérhetők a piacon a smart, vagyis az internetképes televíziók is, melyekre több alkalmazást is le lehet tölteni, persze ehhez megfelelő széles sávú internet is szükséges – magyarázta Tüske Milán. – A legújabbak már ultra HD, illetve 4K minőséget adnak, ezzel a pixelszámot jellemzik. A 4K televízió alapvetően megnégyszerezi a pixelek számát, így élesebb, tisztább és élethűbb képet ad. Nem minden vásárló van ezzel tisztában, nem is a pixelszámokkal dobálózunk, hanem bekapcsolom a készülékeket és megnézhetik a különbséget. Mindenki jót akar, jó áron. Azt javaslom, hogy az alapján válasszák ki, amire használni szeretnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!