Zalai arcok

2017.11.26. 17:40

Minden tudás alapja a mozgás, a játék

Krepsz-Kapai Bernadett közkedvelt alakja a Keszthely környéki sportéletnek, kicsik és nagyok egyaránt ismerik, és szeretnek az óráira járni.

Mihály Szilvia

A Zalaapáti Gábor Áron Általános Iskolában tanító gyógypedagógus, gyógytestnevelő, edző nem csak gyerekekkel foglalkozik, hanem felnőttek részére is tart edzéseket. TRX óráin is kiemelt figyelmet fordít a gyakorlatok helyes elvégzésére, egy-egy sérülés vagy betegség esetén pedig külön foglalkozik az edzésre érkezővel, differenciál.

-A mai világ stresszes, rohanó életmódja, a mozgásszegény életvitel, a gép előtt ülés előbb-utóbb meghozza „gyümölcsét”. Szinte kivétel nélkül mindenkinél megjelennek a mozgásszervi panaszok, a hát-és gerinc fájdalom.

Krepsz-Kapai Bernadett

-Ilyenkor a legtöbben nem arra gondolunk, hogy el kéne menni egy edzésre, hanem inkább leülnénk a tévé elé, és kenegetnénk a hátunkat valamilyen csodakrémmel.

-Igen, ezt a tévhitet szeretném eloszlatni. A rossz testtartásból eredő derékfájás nem kizáró ok arra, hogy ne élj teljes, sportban gazdag életet. Ez a tapasztalat volt az, ami – számos edzői minősítés mellett – motivált arra, hogy elvégezzem a TRX MEDICINE COURSE képzést, majd megszerezzem gyógytestnevelő képesítésemet is. Ezen tudás birtokában van lehetőségem arra, hogy a problémákkal küzdők sportolását segítsem, számukra specifikus gyakorlatokat, könnyített mozgásokat összeállítva, koordináljam edzésüket.

-Hogy néz ki egy átlagos edzés nálad?

-Kiemelt figyelmet fordítok a megfelelő bemelegítésre és nyújtásra, ezek elengedhetetlen részei edzéseinknek! A TRX kötél mellett számos egyéb eszközt használunk annak érdekében, hogy fokozzuk a hatékonyságot és elérhessük a kívánt célt. Természetesen csak olyan eszközt, és módszert alkalmazok, amelyről képesítésem van, és rendelkezem a megfelelő tudással.

Elsődleges szempont nálam a fokozatosság elve, az ízületek, és a gerinc védelme!

-Hétköznapi emberek vagy sportolók járnak az edzéseidre?

-Mindenki. Edzünk sportolókat is: úszókat, vitorlás bajnokokat, ultramaraton futókat, triatlonosokat, ironmaneket, kézilabdásokat. Ami egyedi, hogy akár velük egy csoportban is tud edzeni egy átlagos ember is. Saját súllyal, mindenki a saját erőnlétéhez mérten, dolgozik nálunk.

-Látványos eredményeket értek el az anyukákkal a szülés után szétnyílt hasizmok regenerálásában is.

-Sok anyuka nem tudja, miért ereszkedik meg a hasizma szülés után. Elkönyveli, hogy már soha nem lesz szép hasa, pedig ez nem így van. Van, aki egy pohár víztől felpuffad, mások sérv miatt szeretnének erősebb és laposabb hasat. Egy speciális mozgásformával látványos eredményeket érhetünk el a hasizom regenerálásban. A kulcs a tudatosságon és a helyesen, precízen kivitelezett gyakorlatokon van. Minden résztvevő számára megmutatom, mely gyakorlatok azok, amiket a sérülés mértékétől függően végezhet a jövőben, és melyek, amiket jobb elkerülni.

-Nem csak felnőtteket edzel, hanem napi szinten foglalkozol gyerekekkel is.

- A Zalaapáti Gábor Áron Iskolában dolgozom gyógypedagógusként, emellett alsós és felsős diákoknak tartok gyógytestnevelést, számítástechnikát és az óvodásoknak ovi-isi foglalkozásokat .

- Nem ciki gyógytesire járni a gyerekeknek?

-Képzeld, nálunk egyáltalán nem szégyen gyógytesire járni, sőt! A lúdtalp gyakorlatok mellett rendszeresen relaxálunk, fejlesztjük a Core izomzatot. A mai gyerekek nagyon sokszor egészségtelen ételeket esznek, és nagyon keveset mozognak, sokat ülnek a számítógép előtt, ezektől fakad számos testtartási hiba vagy az elhízás.

A lúdtalp sajnos a mai világban népbetegségnek számít. A deformitások és a panaszok bármelyik életkorban előfordulhatnak. A lúdtalp miatt fájhat a bokánk, a térdünk, a csípőnk és a derekunk. Ezért fontos a prevenció. Mi az órán akár rajzolunk is a lábunkkal, hogy fejlesszük a talpizmokat.

-Mi az elved a gyógytestnevelésben, gyógypedagógiában?

-Aki jól mozog, az tisztán beszél, aki tisztán beszél, az erősen gondolkodik-mondta Vekerdy Tamás, és én is ezt vallom. Fontos, hogy minél kisebb korban megszerettessük a gyerekekkel a mozgást, hiszen ez minden tanulási készség alapja. Szoros együttműködésben dolgozunk a helyi ovival, hiszen intézményünk bázisiskola lett.

 

Mit jelent, hogy bázisiskola?

- Iskolánk 2017. januárjában adott be pályázatot Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye cím elnyerésére. Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese a rendkívül magas szakmai színvonalú pályamunkák közül a Zalaapáti Gábor Áron Általános Iskolát érdemesnek ítélte Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye cím viselésére.

Jógyakorlatunk: óvoda-iskola átmenet megkönnyítését támogató program. Olyan gyermekközpontú pedagógiai módszer, ami segíti az elsősök iskolakezdését.

A kicsik már ovisként megismerkednek az iskolánkkal, együtt kirándulnak a nagycsoportosok az iskolásokkal, részt vesznek a zenei világnapunkon, tízóraiznak nálunk. Az ovi – iskola foglalkozásainkon is elkezdjük a mozgás megszerettetését, így lesznek majd jól tanuló és jó testtartású, céltudatos felnőttek. Szeptemberben pedig az ovisaink „hazajönnek”, nem félnek a tanító nénitől, az új környezettől és könnyebben tanulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!