Trend

2017.11.15. 08:20

Minden évszaknak van tündöklő színe

Készülődő hölgy a szekrény előtt, majd hangos kitörés: nincs egy árva göncöm sem! Ki ne ismerné a szituációt… Hogy minél ritkábban hangozzon el az említett mondat, ahhoz adott pár tanácsot Rakosné Daday Leonóra stíluskommunikátor.

Kiss Gyöngyvér

Fotó: Shutterstock

A szakember szerint ugyanis a jó külső titka a természetes alapanyagokban, az adottságaink figyelembevételével kialakított szabásformákban és a megfelelő színválasztásban rejlik, a legutóbbihoz pedig rendkívül jó támpontként szolgál az évszakelmélet.

Rakosné Daday Leonóra Fotó: A szerző

- Fontosnak tartom az évszaktípusok szerinti színrendszer ismeretét, hiszen jelentősen megkönnyíti a mindennapjainkat – hangsúlyozta elöljáróban Rakosné Daday Leonóra, akinek ezt az állítását több tíz éves szakmai tapasztalat és folyamatos tanulás igazolja.

- Azt gondolom, hogy amikor valaki megismeri saját évszakát és a haján, arcán, ruháján elkezdi viselni, vonzóbbá válik. Már nem a sminkje, frizurája, vagy akár öltözéke áll a dicséretek középpontjában, hanem ő maga. Szeme ragyogóbb, bőre simább, illetve a teljes megjelenése harmonikusabb lesz – mondta a szakember, nem elhanyagolva egy kevésbé látványos, ám szintén fontos tényt sem, hogy az említett módszer tudtában a ruhatár összeállítása is lényegesen gyorsabbá válik.

Fotó: Shutterstock

- Ha a saját színeinket használjuk, mindegyik viselhető együtt és külön is. S bár kisebb lesz ruhatárunk, mégis nagyobb variációs lehetőséggel fog bírni. Sőt, megszűnik a „mit vegyek fel” stresszes állapota is – magyarázta a stíluskommunikátor.

- A nyolcvanas évek elején fejlesztették tovább az évszakelméletet és a tipizálást. Mivel sok nő esetén nem lehetett teljes bizonyossággal meghatározni a teljes viselhető színpalettát, ezért további három részre tagolták. Így alakult ki a tavasz esetében tiszta tavasz, meleg tavasz, és világos tavasz, a nyár típusai közül világos nyár, hideg nyár, lágy nyár, az ősz színpalettáján lágy ősz, meleg ősz, sötét ősz, illetve a tél csoportjába a sötét tél, hideg tél és tiszta tél. Ebből a 12 színtípusból már biztosan megtudhatjuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet adottságainkból. Sokkal sikeresebbek lehetünk, ha a saját színeinket használjuk, mintsem, ha ugyan nekünk tetsző, de nem előnyös színeket erőltetünk magunkra – fejtette ki Rakosné Daday Leonóra. A bőrünk, a szemünk és a hajunk színét megfigyelve tudjuk megállapítani, hogy melyik típushoz tartozunk, ha persze mindezeket természetes fénynél, smink nélkül, festett haj esetében a természetes hajszínt figyelembe véve vizsgáljuk. A bőr nyári barnultságától eltekinthetünk, hiszen annak árnyalata illetve alaptónusa ugyanaz marad. Majd azt a kérdést, hogy kik azok, akiknek minden bizonnyal érdemes elgondolkozniuk, hogy változtassanak palettájukon, a stíluskommunikátor meglepően egyszerű választ adott:

- Akiknek a szekrényében a fehér és a csontfehér egyaránt fellelhető, akiknek a ruhái színükből adódóan több, erősebb sminket kívánnak, valamint akinek a szivárvány minden színe megtalálható gardróbjában, gondolkodjanak a változtatáson.

Persze ekkor sem a teljes ruhatár leváltását ajánlja a szakember, eleinte elég egy-egy kendővel, sállal, archoz közeli ruhaneműkkel kezdeni a változtatást. Ám igazi sikerre csak akkor számítsunk, ha teljes a harmónia!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!