Mozgás vízben

2017.11.19. 13:00

Medencében erősítik az izmaikat

Vízben is végezhető a népszerű mozgásforma, egyik előnye, hogy nem izzadunk bele a ruhánkba.

Korosa Titanilla

Molnárné Bánfi Mónika a medence partján mutatja a mozdulatot a vízi aerobik résztvevőinek Fotó: Korosa Titanilla

Az aquafitnesz és fajtáinak mozgásanyaga a szárazföldi aerobikból építkezik. Ma már több fajtáját művelik: aqua power, aqua aerobik, aqua jogging, aqua relax, aquabox, aquastep. Lentiben Molnárné Bánfi Mónika csoportos fit-neszinstruktor, aquafitnesz-edző irányításával zajlanak a tréningek.

- Az aqua aerobik foglalkozásokat sekély vízben tartjuk, ennek megfelelően választom a gyakorlatokat is – kezdte az edző. – A vízben más erők hatnak a testre, mint a szárazföldön, a nehézségi erő és a felhajtóerő hol segíti, hol nehezíti a mozgást. Az emberek a vízben a testtömegük egytizedét érzékelik, könnyebben mozognak, ezért ajánlott mozgásszervi, ízületi betegségben szenvedőknek, de mindenki másnak is. Könnyűnek tűnik, viszont a torna hatása itt sem marad el, megdolgoztatja az izmokat, illetve hat az érhálózatra, fejleszti a tüdőkapacitást, asztmásoknak is javasolt, hosszú távon pedig pozitív gyógyászati eredménye is lehet. Fokozza a vesetevékenységet, fejleszthető ezzel az egyensúlyérzék és javítja a közérzetet. A vérnyomásra is hatással van a hideg víz, illetve a hőmérséklet-változás, ezért erre oda kell figyelni.

Molnárné Bánfi Mónika a medence partján mutatja a mozdulatot a vízi aerobik résztvevőinek Fotó: Korosa Titanilla

A félórás foglalkozás bemelegítéssel kezdődik, majd aqua aerobik gyakorlatokkal mozgatják át az egész testet, ezután következik egy kis koreográfia és a levezetés. Eszközöket is használnak, például vízinudlit és súlyzókat.

Érdekesség, hogy az aerob állóképességet célzó tréninget 22-29, az aerob mozgásokat 30-32 Celsius-fokos vízben végzik, a lazító és nyújtó gyakorlathoz a 35-37 fokos víz a megfelelő. A pulzusszámot is alacsonyabban tartják, mivel a vízben lassabban lehet lekövetni a mozdulatokat, mint szárazföldön, ezért lassabb zenét választ az edző.

- Jótékony hatásai mellett a hétköznapok mókuskerekéből való kilépésre is egy jó alkalmat ad – zárta Molnárné Bánfi Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!