Olimpiai selejtező

2024.02.08. 18:45

Vasfüggöny, bojkott, s most az utolsó csepp vérig

Óriási feladat előtt áll a magyar női kosárlabda-válogatott, mivel a világ szűk élvonalába tartozó Kanada, Japán és Spanyolország ellen kell kiharcolnia az olimpiai részvételt. Székely Norbert csapata 1980 után juthatna ki az ötkarikás játékokra. Az észak-amerikai profiligában (WNBA) szereplő Juhász Dorkára kulcsszerep vár az első mérkőzésen, aki számít a soproni közönség támogatására az első, kanadaiak elleni összecsapáson.

MW

A kanadai Syla Swords és Határ Bernadett (középen, j-b) a női kosárlabda olimpiai selejtezőtorna 1. fordulójában játszott Magyarország - Kanada mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2024. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Tóth Zsombor

A magyarok a selejtezőben az idei Amerika-bajnokságon bronzérmes Kanada ellen kezdenek, majd az olimpiai ezüstérmes japánokkal, végül az Eb-második spanyolokkal találkoznak a Novomatic Arénában, amely a korábbi Euroliga négyes döntőkhöz hasonlóan 2500 férőhelyesre bővül – írta meg a Magyar Nemzet. A négyesből az első három jut ki a párizsi olimpiára.

240203_kma (11)
A magyar női kosárlabda válogatott nyilvános edzése az Olimpiai selejtező előtt
Fotó: Koncz Márton / Forrás: Nemzeti Sport

Vadlovak a karámból

Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint lehetőség és álom is a csütörtökön kezdődő soproni olimpiai selejtezős torna – olvasható az Origón.

Gyerekkorunkban ott ültünk a tévé előtt, néztük az olimpiai közvetítéseket, szurkoltunk a vívóknak, birkózóknak, és remélem, most nekünk is megadatik, hogy egy valaki gyerekként nekünk szurkol majd, aztán felnőttként tovább viszi a magyar sport hagyományait

– nyilatkozta a magyar csapat edzője. A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, akkor negyedikként zárt Moszkvában. Tegyük hozzá, az Egyesült Államokkal együtt több nyugati ország nem kívánt betekinteni a Vasfüggöny mögé, ezért kissé foghíjas volt a mezőny.

CZICZÁS László; SZÉKELY Norbert
Székely Norbert szövetségi kapitány (b) és Cziczás László edző a magyar válogatott edzésén a soproni Novomatic Arénában a női kosárlabda olimpiai selejtező kezdete előtti napon, 2024. február 7-én
Fotó: Tóth Zsombor / Forrás: MTI

A csapat kijuthatott volna az 1984-es Los Angeles-i játékokra is, de akkor Magyarország csatlakozott a szocialista tábor bojkottjához.

Az utolsó csepp vérüket is odaadnánk ezért a sikerért, eszméletlenül koncentráltak vagyunk, és megpróbálunk mindent alárendelni ennek a lehetőségnek. A sikerhez az kell, hogy hozzuk azokat a dolgokat, amelyeket az elmúlt években begyakoroltunk, emellett komoly mentális erőre is szükségünk lesz

 – jellemezte a magyar kapitány a csapat lelkületét.

Az első ellenfelünk Kanada, amely a legutóbbi három világbajnokságon a legjobb nyolc között végzett, sőt a legutóbb az elődöntőig jutott el, a legutóbbi három olimpiából pedig kétszer negyeddöntőzött – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Kell a szurkolók biztatása

Kanada sikereinek a titka abban rejlik, hogy jól ötvözi az európai szemléletet és az amerikai hatásokat, az Egyesült Államokban edződő játékosok által hozott erényeket tudja kamatoztatni. Klasszis játékosokat vonultat fel, akik közül Bridget Carleton ismerős a magyar szurkolók számára, hiszen jelenleg is a Győr kosárlabdázója.

Egyelőre Kanada van a középpontban, de Japánra is figyelünk kicsit. Erről a két csapatról kevesebb az információnk, a spanyolokról sokkal több, ezért velük gyorsabban tudunk haladni. A kanadaiaknál több az ismerős arc, az ő esetükben a játékstílust kellett részletesen elemeznünk

– árulta el Székely Norbert, aki rátért a válogatott játékosok egészségi állapotára.

Hála Istennek mindenki egészséges, Juhász Dorka nem sérülés, hanem vírusos megbetegedés miatt nem játszott a hétvégén az olasz klubjában. Aho Ninának kicsit fáj a térde, és másoknak is vannak kisebb-nagyobb problémái, de ekkora terhelés mellett nem létezik, hogy ne fájjon valahol

– mondta el a magyar válogatott edzője. Az észak-amerikai profi ligában, a WNBA-ben is pallérozódó, év közben az olasz Schiót erősítő Juhász Dorkának ez lesz az első tornája a magyar válogatottal. Van kanadai csapattársa a Minnesota Lynxben, éppen Bridget Carleton, többeket pedig ellenfélként ismer.

240203_kma (14)
A magyar női kosárlabda válogatott nyilvános edzése az Olimpiai selejtező előtt
Fotó: Koncz Márton / Forrás: Nemzeti Sport

Fizikálisan roppant erős játékosok, akik szeretik a gyors indításokat, és remekül dobják a triplákat. Nagyon különleges számomra ez a torna, hiszen csak utánpótlás koromban játszottam ilyen eseményen, és mindig szerettem volna felnőttként is elérni idáig. Mindhárom meccsünk roppant nehéz lesz, számítunk a szurkolók segítségére, hogy a hazai pálya valóban mellettünk szóljon

– nyilatkozta a magyar válogatott bedobója. A jelek szerint a telt ház és vele a kellő támogatás meglesz a soproni Novomatic Arénában, és a magyar csapatnak akár egy győzelem is elég lehet az üdvösséghez. 

Magyar vereség a nyitányon Kanadától

A magyar női kosárlabda-válogatott 67–55-re kikapott Kanadától csütörtökön a Sopronban zajló olimpiai selejtezőtorna első fordulójában.

A tavalyi Európa-bajnokságon negyedik magyar csapat végig hátrányban volt az idei Amerika-bajnokságon bronzérmes riválissal szemben, amely már a nyitónegyedben 14 ponttal elhúzott. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese főként Juhász Dorka révén öt pontra faragta hátrányát, de a nagyszünetben már 41–30-ra vezetett az ellenfél. A helyzet fordulás után is csak átmenetileg javult, a dinamikusabb ellenfél a zárószakaszig 55–39-re meglépett, majd előnyét magabiztosan őrizve megnyerte a mérkőzést. A hazai válogatott legjobbja Juhász lett 13 ponttal.

KISS Virág; CARLETON, Bridget
Kiss Virág (k), valamint a kanadai Bridget Carleton (b) és Nirra Fields a női kosárlabda olimpiai selejtezőtorna 1. fordulójában játszott Magyarország - Kanada mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2024. február 8-án
Fotó: Tóth Zsombor / Forrás: MTI

A magyarok pénteken Japánnal, vasárnap pedig Spanyolországgal csapnak össze a Novomatic Arénában, ahonnan az első három csapat jut ki a párizsi olimpiára.

A soproni selejtezőtorna további programja:

péntek:

Kanada–Spanyolország 15.30

Magyarország–Japán 18.00

vasárnap:

Kanada–Japán 15.00

Magyarország–Spanyolország 17.30
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában