Emlékév

2018.02.20. 22:20

Lomnici Zoltán: az Aranycsapat a nemzeti történelem része

Az Aranycsapat nem csupán a magyar sporttörténet része, hanem „a magyar nemzet történetének ügye” – jelentette ki Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője kedden a debreceni Nagyerdei Stadionban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke emlékeztetett: kezdeményezésére Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat-emlékévet, amely az új Puskás-stadion – vagy ahogy ő említette: az Aranycsapat-stadion – átadásával zárul.

Addig számos rendezvényt tartanak az Aranycsapat tagjaihoz kapcsolódó helyszíneken és évfordulókon szerte az országban, illetve a Kárpát-medencében. Az ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye lesz november 25-e, az évszázad mérkőzésének 65. évfordulója, de számos közönségtalálkozót, Kárpát-medencei tanulmányi versenyt szerveznek, és emlékbélyeg kiadását is tervezik – sorolta Lomnici Zoltán.

Tevékenységük legfőbb céljának nevezte az Aranycsapat emlékének ápolását és azt, hogy „minden magyar ember megértse, mit jelent a háborúkat vesztett, bűnösnek kikiáltott országnak az Aranycsapat győzelme, és a magyarság értse meg, hogy az Aranycsapat működése, győzelme a huszadik századi magyar történelem egyik legjelentősebb eseménye volt”.

Ifj. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédjének fia hozzátette: az emlékév testülete szeretné „az Aranycsapat szellemi hagyatékát továbbadni, és megerősíteni a fiatalokban”.

A sajtótájékoztatón utaltak az egykori Aranycsapat-tag Buzánszky Jenő és a Debreceni Egyetem (DE) kapcsolatára: a hátvéd az intézmény nagykövete volt. Emlékére minden évben megrendezik a Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupát.

A verseny idei nagydöntőjét szerdán tartják a DE sporttudományi oktatóközpontjának sportcsarnokában – közölték a sajtótájékoztatón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában