Közlemény

2024.04.01. 22:39

Mesterségbemutatókat is kínál a népi kézműves alkotóházak országos rendezvénye

Mesterségbemutatókkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal, előadásokkal és népi játékokkal csaknem ötven népi kézműves műhely és alkotóház várja az érdeklődőket április 5. és 7. között a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjén.

MW

Kézmûves ékszerek az első alkalommal megszervezett Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozója elnevezésű rendezvény, a Kárpát-medencei néptáncosok, népzenészek seregszemléjének harmadik napján Lakitelken, a Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényházban 2024. február 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) mintegy ötven népi kézműves alkotóház, műhelygaléria, nyitott műhely csatlakozott Magyarország minden tájáról olyan egyedi programokkal, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel. 

A rendezvény látogatói megismerhetik és kipróbálhatják a szövést, hímzést, csuhé-, szalma- és gyékényfonást, nemezelést, bőrművességet, kékfestést, fazekasságot, kovácsmesterséget, mézeskalács készítést és csipkeverést. Készíthetnek népi ékszereket nemezből, gyöngyből, bőrből és üvegből, valamint fából esztergált játékokat is. 

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség- és műhelybemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket országszerte. 

A rendezvény idei mottója: "Kis ujjak, szakértő kezek" 

- Fókuszban az ifjúság, ami arra utal, hogy külön hangsúlyt helyeznek a több százéves szellemi és gyakorlati tudás átadás fontosságára a fiatalok számára.   

A rendezvény célja felhívni a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére és a tudásátadás fontosságára, valamint ráirányítani a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei - áll a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában