Elismerés

2021.04.20. 19:06

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyi bábszínészt, a Budapest Bábszínház tagját és odaítélték a Soós Imre pályakezdő díjakat is – közölte a színház és a MASZK Országos Színészegyesület kedden.

Blasek Gyöngyi és Márkus Sándor az Esti Kornél című bábelőadás próbáján a Budapest Bábszínház Kemény Henrik Termében 2019. december 4-én. A Kosztolányi Dezső azonos című novellái alapján írt darabot december 10-én mutatják be Szilágyi Bálint rendezésében.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az egyesület vezetősége, a díj kuratóriuma döntése értelmében a Soós Imre pályakezdő díjat Illés Alexa, a Pécsi Nemzeti Színház tagja és Bodoky Márk, a Miskolci Nemzeti Színház tagja kapja. A díjak átadására későbbi időpontban kerül sor – olvasható a közleményben.

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén elnyerő Blasek Gyöngyi 1965-ben, az Állami Bábszínházban kezdte pályáját. Az akkori országos részleg művészeként a legeldugottabb falvakban élő gyermekeket is megismertette a bábszínház csodájával.

A Budapest Bábszínház közleményében kiemelik, hogy Blasek Gyöngyi alakításai árnyaltak, kidolgozottak. Szép orgánumával a legkülönbözőbb bábszerepeket „lelkesítette át” az öt évtized alatt: A gyáva kistigris címszerepét, Totó kutyát az Ózból, Egér mamát a Mi újság a Futrinka utcában? című előadásból, Jozefinát többszáz alkalommal a Minden egér szereti a sajtot című produkcióból. Intenzív színpadi jelenléte minden szerepén átüt.

A színművészt független produkciók és prózai színházi feladatok is megtalálták olyan rendezők mellett, akik először a bábszínházban dolgoztak vele.

A Budapest Bábszínház legújabb generációjához tartozó művészek különleges alkotótársra találtak benne: nyitottsággal, fenntartások nélkül csatlakozott a tabutémát feldolgozó Semmi című regényből bábelőadást készítő fiatal csapathoz, és illeszkedett az előadásba élőszereplőként és bábosként egyaránt. A produkció 2013 óta repertoáron van, számos díjjal elismerték.

Ugyanez a fiatal csapat a következő produkcióját kifejezetten Blasek Gyöngyire építette. A David Walliams regényéből adaptált Gengszter nagyi magát ékszertolvajnak kiadó nagymamájának szerepében bábosként és prózai színészként is a hátán viszi az előadást.

Az elmúlt években olyan, felnőtteknek szóló előadásokban nyújtott emlékezetes alakítást, mint A képzelt beteg, A vihar és az Esti Kornél. E produkciókban a bábszínházba ritkábban járó közönséget is lenyűgözte játékkedve, a groteszk és az abszurd ábrázolására való különleges képessége, a korát és alkati adottságait tudatosan használó, érett színművész profizmusa – olvasható a közleményben.

Mint kiemelik, A vihar záróképében Fodor Tamás Prosperóját elhagyó Arielként is emlékezetes alakítást nyújtott.

A művész színházi szerepei mellett a legutóbbi időkig folyamatosan tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, kurzusain a jövő bábjátékosai sajátították el a klasszikus árnyjáték technikai alapjait – áll a közleményben.

Borítókép: Blasek Gyöngyi és Márkus Sándor az Esti Kornél című bábelőadás próbáján a Budapest Bábszínház Kemény Henrik Termében 2019. december 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!