Krimi

2024.02.08. 22:00

Emlékszik rá? 15 éve ölték meg Marian Cozmát egy szórakozóhelyi késelésben

A Veszprémben elhunyt román kézilabdázó emlékét ma is ápolják csapattársai, barátai.

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Szabó Miklós

Marian Cozmát 2009. február 8-án, hajnalban szúrták szíven a veszprémi Patrióta Lokál előtt, miután egy enyingi banda belekötött az ott szórakozó játékosokba. 

Egy akkor vízimentőként dolgozó fiatal rohant először segíteni neki, próbálta újraéleszteni, aztán jöttek a mentők, rendőrök. A 26 éves román kézilabdázó a késelés után életét vesztette, két társa sérüléseket szenvedett.

A román kézilabdázó három éve játszott a bakonyiaknál, a szurkolók nagy kedvence volt. A KEK-győztes, többszörös magyar és román bajnok, válogatott beállóst február 13-án temették el Bukarestben.

Remport Csaba ott volt a tragédia idején, megemlékezéseket, felvonulást szervezett, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ma szobor áll a Veszprém Aréna előtt. Vele elevenítette fel a Veol.hu portál a Marian Cozma meggyilkolásának napján történteket és az azt követő időszakot. 

Remport Csaba a szobor előtt
Forrás: Napló / Fülöp Ildikó

Szombat este, a Balatonfüred elleni mérkőzést követően elmentünk kicsit lazítani a játékosokkal. Ez egy teljesen megszokott dolog volt. A történteknek semmi előzménye nem volt, és minden pillanatok alatt zajlott le. Veszprém egy nyugodt város, senki sem gondolta, hogy ilyesmi megtörténhet. Soha nem volt semmilyen probléma korábban

– emlékezett vissza a 15 évvel ezelőtt történekre Remport Csaba, aki már akkor is videóelemzőként dolgozott a veszprémi egyesületnél, emellett a szurkolói klub vezetője volt. 

Amikor felmentem, láttam, hogy Marian ott fekszik az utcán, és közben annyi minden történt. Csak később tudtam én is összerakni az eseményeket. Az, hogy sokkot kaptam, enyhe kifejezés. Vannak dolgok, amiket az ember az élete végéig cipel, mert azok beleégnek a memóriájába, a lelkébe

− idézte fel.

A városban és az országban gyorsan terjedt a hír, a szurkolók gyertyákat, mécseseket gyújtottak a szórakozóhely előtt, és vasárnap este ezrek gyűltek össze a Veszprém Arénánál.

A csapatnak eközben valahogy össze kellett magát szednie, csak sejtjük, hogy milyen lelkiállapotban lehettek a játékosok, egyik társuk elhunyt, másik kettő súlyosan megsérült. Mocsai Lajos vezetőedzőnek talán pályafutása legnehezebb feladata volt az, hogy megakadályozza a társaság széthullását. Az együttes tagjainak kifejezett kívánsága volt, hogy ott lehessenek Marian Cozma temetésén Bukarestben, két nappal később, egy héttel a tragédiát követően pedig újra pályára kellett lépniük.

Gyászoló szurkolók Veszprémben
Forrás: Veol-archív

Egy nagy gyerek volt, amikor idekerült. Szeretett viccelődni, mindig mosolygott, imádta a zenét, már messziről hallottuk, amikor jött edzésre. Szerintem egy idő után felismerte, hogy a világ egyik legjobbja lehet a posztján, és sokat komolyodott, rengeteget dolgozott és a játéka egyre jobb lett. A tragédia egy remek pályafutást is kettétört

– fogalmazott Remport Csaba, aki kiemelte, a szurkolók mellett az egyesület is szépen ápolja korábbi játékosa emlékét. Ennek egyik része, hogy a beállós fotója a mai napig ott van a bakonyiak öltözőjében, de létezik Marian Cozma-díj is, amit minden évben átadnak egy veszprémi játékosnak.

„Megfogalmazódott bennünk, hogy szobrot állítunk. Akkor még nem tudtuk, hogy mivel jár ennek a megszervezése, elkészítése, elhelyezése, az engedélyek megszerzése, az egész koordinálása. Elképesztően sok munka volt vele. Szerencsére rengeteg segítséget kaptunk, nagyon sokan adakoztak, támogattak, szurkolók, civil emberek, szervezetek, a város, a kézilabdaklub.” 

„A tragédiát követően egy évvel adtuk át a szobrot. Emlékszem, akkor sok minden kiszakadt belőlem. Itt volt Cozma édesapja, Petre Cozma, akit átölelve kijött belőlem az elmúlt egy esztendő minden feszültsége. Egy méltó emlékművet szerettünk volna Mariannak, és nagyon örülök, hogy ezt sikerült megvalósítani. 

Tizenöt év után is azt látom, hogy rengetegen mennek el a szoborhoz. Zarándokhely lett ez a terület. Most van a 15 éves évforduló, de lesz majd 20, 25 és 40 esztendős is. Már én sem leszek, de ez az emlékmű akkor is itt áll majd és figyelmeztet arra, hogy ilyesmi soha, de soha ne fordulhasson többet elő”
− tette hozzá az Építők videóelemzője.

Hogy Remport Csaba mi mindent idézett még fel Marian Cozmáról és a halálát követő időszakról, kiderül a Veol.hu cikkéből. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában