Versenyképesség növelése

2024.04.14. 22:31

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert az MTI-nek.

MW

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az új, innovatív megoldással időt és pénzt tudnak megtakarítani a cégek – jelentette ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A versenyképesség növelésének egyik eleme a cégek bürokratikus terheinek csökkentése. 

Míg a magánszemélyek esetében - a személyi jövedelemadó-bevallás adóhivatali elkészítésével - az adóval kapcsolatos adminisztráció csaknem nullára csökkent, addig a vállalkozásoké még mindig jelentős. Ezért a versenyképesség további javulásához mindenképp szükség van az adminisztrációs terhek csökkentésére

– magyarázta az államtitkár.

Izer Norbert hangsúlyozta, hogy 

a vállalkozások foglalkoztatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettsége az adminisztrációs terhek csaknem negyedét teszi ki. 

Ennek egyszerűsítése érdekében kötelezte el magát a kormány az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) pilot projekt elindítása mellett.

Az államtitkár kiemelte: 

a projekt célja, a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése mellett, hogy alapjaiban újítsa meg a foglalkoztatók beszámolási kötelezettségeit. 

Ám nemcsak a munkáltatók, hanem a munkavállalók, és az állam számára is hasznos a projekt. Ugyanis a cégek jelenleg számos foglalkoztatáshoz kapcsolódó eseményt rögzítenek a bérprogramjaikban. Azzal, hogy ezen adatokból nem kell nyomtatványokat képezni, hanem egyszerűen és közvetlenül az EMAP rendszerbe küldik azokat, időt és pénzt tudnak megtakarítani – fejtette ki Izer Norbert.

A beépített tartalmi ellenőrzések miatt csökken az utólagos korrekciók száma, ami szintén időmegtakarítás. A munkavállalók számára mindig valós idejű, ellenőrzött és naprakész adatok fognak rendelkezésre állni. Az állam esetében pedig egyszerűbbé válnak a hivatali folyamatok, így csökken a bürokrácia

– emelte ki az államtitkár.

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak például bérprogram-fejlesztő cégekkel, a projekt iránt érdeklődő foglalkoztatókkal, és a bérszámfejtő szakma képviselőivel – tájékoztatott Izer Norbert.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában