Figyelem!

2023.07.03. 15:45

Változott a jogszabály: örökös hiányában az önkormányzatoké is lehet az ingatlan

Változtak az öröklési szabályok 2023. július elsejétől.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Burdun Iliya

A július 1-jén hatályba lépett új öröklési szabályok alapján, amennyiben az örökhagyónak nincs örököse,

az elhunyt tulajdonát képező belföldi ingatlan és az ingatlanon található, a saját tulajdonában álló ingó dolgok az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzaté lesznek.

 Amennyiben az önkormányzat, mint törvényes örökös visszautasítja az örökséget, a vagyon végső soron az államra száll át. 

A törvényjavaslat indoklása szerint az új szabályozás célja, hogy az elhunytak ingatlanvagyonát az önkormányzatok a helyi közösségek érdekeire fordíthassák, valamint az örökséget terhelő kötelezettségek (például jelzáloghitel) teljesítése is hatékonyabban kezelhető legyen.

Nem kötelező örökölniük az önkormányzatoknak

Az önkormányzatnak lehetősége van visszautasítani az örökséget, amit ekkor az állam, mint szükségképpeni törvényes örökös örököl. Automatikusan az állam lesz az örökös abban az esetben is, ha az elhunytnak egyébként vannak örökösei, de mindannyian visszautasították az örökséget, például a hagyatékot terhelő adósságok miatt. 

Szintén az állam marad az örököse – más örökös hiányában – azoknak a vagyontárgyaknak, amelyek nem számítanak az ingatlanon lévő ingóságoknak. Az államot, mint törvényes örököst az örökség visszautasításának joga a továbbiakban sem illeti meg.

Az ingatlan-nyilvántartásban például szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét művelési ágban nyilvántartott területek, termőföldek, illetve agrárgazdasághoz tartozásuk esetén a mezőgazdasági termelést szolgáló eszközök és az állatállomány, mint hagyatéki vagyontárgyak sem szállhatnak át a települési önkormányzatra, még más örökös hiányában sem.

„Mindenképpen érdemes végrendelkeznie annak, akinek nincs rokonsága, amely örökölne utána. Így meg tudja előzni, hogy a hagyatéka jogvitákat okozzon. 

Előfordulhat ugyanis, hogy ezek után egy autó sorsát az fogja eldönteni, a garázsban vagy az utcán parkolták-e le. A bankszámlák pedig nem számítanak ingatlanon található vagyontárgyaknak, de ismert olyan bírói gyakorlat is, amely a bankbetétet mégis annak minősíti, ha az örökhagyó a lakásban tartotta a betétkönyvet

– mondta Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője.

Kifejezetten sérülékeny helyzetben vannak az élettársak

Mivel nem törvényes örökösei egymásnak, ha nincs végrendelet, akkor az önkormányzattal szemben még azt is bizonyítania kell a túlélő élettársnak, hogy a saját személyes tárgyai – ruhái, könyvei –, amelyek az örökhagyó házában voltak, nem tartoznak a hagyatékhoz és azokat nem az önkormányzat örökli.

A fenti rendelkezéseket csak a 2023. július 1-jén vagy azt követően megnyíló örökléseknél kell alkalmazni, vagyis aki júlis elseje előtt halt meg, azoknál nem.

Aki szeretné megelőzni, hogy a halálakor fellelhető hagyatéka később jogvitákat okozzon, végrendelet készítésével saját maga döntheti el, kinek szánja az egyes vagyontárgyakat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában