döntő tényező

2021.06.28. 18:15

Matolcsy szerint nem érdeke a magyar gazdaságnak az euró gyors bevezetése

A jövő évi választás valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei – az Európai Egyesült Államokban hívő, balliberális magyar vezető csoporttal közösen – arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe – erről ír a Magyar Nemzet internetes oldalán megjelent e heti cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

ILLUSTRATION - 09 April 2021, Bavaria, Nuremberg: A woman holds a one-euro coin between her fingers. Photo: Daniel Karmann/dpa (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP / DPA / dpa Picture-Alliance

Fotó: Daniel Karmann

A gyors euróövezeti csatlakozással Matolcsy György szerint bezáródik a hazai felzárkózás útja a fejlett világ felé.

„Ha nem, akkor folytathatjuk a nemzeti felemelkedést, a gazdasági felzárkózást és az EU megreformálásának 2010-ben megkezdett folyamatait”

- vélekedik a szerző.

A jegybankelnök szerint az euró megteremtette azt a német Európát – egy európai Németország helyett -, amitől mindenki, még maguk a németek is féltek.

Egy ellenzéki győzelem drámai visszafordulást és gazdasági katasztrófát jelentene Magyarország számára. „A még titkos, de szivárgó terv szerint vagy utcai anarchiával, vagy választási győzelemmel lehetne olyan népszavazást kiírni, ami az Alaptörvényt kijátszva bevinné az országot az eurózónába.

Az eurózónából nem lehet kilépni, csak az EU-ból való kilépéssel, amit józan ember nem vállal: így válna véglegessé az euróval együtt Magyarország lemaradása is”

- állítja a Matolcsy György.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában