Esély a fuvarozóknak

2017.11.11. 16:09

Új bírságolási rend jön az e-útdíj rendszerben

Vasárnaptól lesz még egy lehetősége a korrekcióra a feledékeny fuvarozónak, ha valamilyen okból nem tettek eleget útdíjfizetési kötelezettségüknek. A büntetés megállapításánál figyelembe veszik a jogosulatlan úthasználat óta eltelt időt.

A rendszer szerint az első hibázást követő nyolc órában a felhasználó helyesbítheti az adatait, viszonylati jegyet vehet, vagy feltöltheti egyenlegét, és ez esetben szerényebb bírságot kell fizetnie, mint korábban.

Az új szabályok csak az e-útdíj rendszerére vonatkoznak, s csak a 3,5 tonna feletti teherjárművek tulajdonosait, üzemeltetőit érintik.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) a honlapján olvasható tájékoztatás szerint a 8 órán belüli jogosulatlan úthasználatra mérsékelt, azon túl normál, további szabályszegések esetén pedig emelt bírságot állapít meg.

Az úthasználók tehát kevesebb bírságot fizetnek, ha időben korrigálnak – hívták fel a figyelmet.

A szolgáltató a belföldi e-útdíj rendszer 6745 kilométer díjköteles úthálózat 110 díjellenőrző portálja, valamint 45 mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultságot. A hatóságoknak mérlegelési lehetősége nincs, minden mulasztást kötelezően bírság követ attól függetlenül, hogy az szándékosan vagy tévedésből történt – áll a közleményben.

A NÚSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a társaság az elmúlt években több olyan ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást vezetett be, amelyek segítséget nyújtanak a járművezetőknek abban, hogy úthasználatukat minél könnyebben és a szabályoknak megfelelően tudják bevallani, valamint védik őket a szabályszegések nem szándékolt elkövetésétől.

A 2015 júliusa óta elérhető bírságriasztás funkció aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak.

A riasztás funkciót a fuvarozók által használt gépjárművek 71,5 százalékában aktiválták eddig, tavaly ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A NÚSZ másik ingyenes szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely a felhasználó által meghatározott kritikus szint elérése esetén figyelmeztet, így elkerülhető, hogy ne legyen fedezet a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában