Bulvár-celeb

2024.02.04. 05:05

Micsoda? Méhek nélkül is létezhet méz?

Egy merész szerb vállalkozó Amerikában bejegyzett cége most olyan vegán mézpótlókkal akar az európai piacra betörni, ami a vállalkozó reményei szerint tíz év alatt kiszorítja a hagyományos mézet a piacrról.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kuttelvaserova Stuchelova

Azok, akik vegán étrendet követnek, gyakran különböző okokból nem tekintik a mézet vegánnak, ezért méz helyett más, állati részvételtől mentes és/vagy fenntarthatóbbnak gondolt édesítőket választanak. Ezekről azonban még a vegán közösségek sem értenek mindig egyet. Egy amerikai cég most új megközelítéssel próbál vegán mézhelyettesítőkkel az európai piacra törni - számol be az AgFunderNews alapján az agrárszektor.

A kaliforniai eredetű MeliBio olyan mézhelyettesítőket gyárt, amik méhek nélkül készültek, és mind összetételükben, mind állagukban igyekeznek a mézre hasonlítani. A cég egy szlovén élelmiszeripari céggel, a Narayannal együttműködve, az Egyesült Királyságban, Svájcban és Ausztriában szeretné első körben piacra dobni a termékét, hetvenötezer boltba eljuttatni a vegán mézpótlót.

Nem méz, hanem „mhéz”

A céget 2020-ban Darko Mandich szerb vállalkozó alapította Dr. Aaron Schaller molekuláris biológussal együtt, Kaliforniában.

 Az alapító azt nyilatkozta, hogy mivel a nyugati piacon egyre drágább a hagyományos méz, egy évtized múlva a hagyományosan, méhekkel készített méz csak drága kézműves különlegességnek fog számítani, annyira megfizethetetlen lesz a fogyasztóknak és annyira ki fogja szorítani a vegán mézpótló a piacról.

Mégis, mi ez a méhek nélkül készült, mézre hasonlító dolog? Az AFN-nek azt nyilatkozta Darko Mandich, hogy a vegán mézük prototítpusát az akác- és vöröshere méz ihlette. A termék összetételének 80 százaléka fruktóz és glükóz, 18 százaléka víz. Az ízét pedig egy sor növényi kivonat adja, amik a maradék 2 százalékát adják ki az összetevőknek. Az amerikai változatban ezek között található vöröshere, jázmin, golgotavirág (a passiógyümölcs virága), kamilla, homoktövis, van benne glükönsav és még természetes ízanyagok. 

Az európai változatról annyit lehet tudni, hogy kicsit más lesz, de sokban nem fog különbözni az amerikaitól.

Az ötletgazda, Darko Mandich azt is elmondta, hogy jelenleg precíziós fermentálási technológia kikísérletezésével foglalkoznak. A precíziós fermentálás az ipari fermentálás egy különösen innovatív iránya, ami a melléktermékeket minimalizálva, szintetikus biológiai megoldásokkal egyenesen a végtermék előállítására specializált mikroorganizmusokat, hogy genetikai megoldásokat használ. A MeliBio igyekszik replikálni a méhek által működtetett enzimatikus folyamatokat, amik a nektárt mézzé változtatják, így próbálva közelíteni a valódi méhek általi készült, valódi mézhez. Erre azonban még várni kell.

Amerikában a cég Mellody néven, növényi alapú mézként forgalmazza a termékét, mivel az Egyesült Államok szövetségi szabályozása nem annyira szigorú a méz definíciójával. Európában az angol „honey” (méz) szó helyett „hanny,” „ohney,” „h*ney” neveken kerül gyakran elő a Mellody, csak utalva rá, hogy vegán méz, de jogilag kikerülve, hogy méznek hívják a terméket.

A teljes cikket ide kattintva tudja elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában