Gyenesdiás

2016.07.25. 18:15

Ikonok és képversek

Gyenesdiás - A plébánián lezajlott ikonfestő tábor résztvevői közül tízen mutatják be alkotásaikat a községházán tegnap megnyílt kiállításon.

Hársfalvi György

A Zolcsák Miklós vezette hagyományos táborban tizenhárman vettek részt, többen az ország távoli szegleteiből érkezve. Az ikonok zömét fára festették, de készültek képek kerámia alapra is.

Néhányan a tábori ikonfestők közül Zolcsák Miklós ikonfestővel, a kiállítás egy részlete előtt
Fotó: Hársfalvi György

A megnyitón elhangzott: az ikonokon a vörös szín az emberi, a kék és az arany pedig az isteni világot jelképezi. A most záruló tábor különlegessége volt, hogy az alkotás mellett lelki gyakorlatok is zajlottak. A spirituális élményekre azért is szükség van, mert maguk az ikonok is a megszenteléssel válnak teljessé, befogadható élménnyé. A kiállítás augusztus 5-ig látható Gyenesdiáson, és az ikonok mellett Kelemen Erzsébet költő, író, drámaíró vizuális költeményeit is bemutatja. A képverseket és az ikonokat a műfajok ősisége köti össze. A rendezvény a helyi Kerámiaház Kristóf-napi ünnepi eseményeit is megnyitotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!