Gyenesdiás

2015.12.29. 15:23

Korlátozzák a zajjal járó tevékenység végzését Gyenesdiáson

Gyenesdiás – Január elsejétől már nem lehet bármikor zajjal járó munkákat végezni: az önkormányzat lakossági igények alapján módosította a helyi csendrendeletet.

Keszey Ágnes

Már többször előfordult, hogy a pihenő nyaralók vagy a hétvégén sziesztázó, csendre vágyó helyiek nyugalmát fűnyírás vagy nagy zajjal járó munka zavarta meg. Több ilyen észrevétel érkezett a gyenesdiási önkormányzathoz, ezért a képviselő-testület módosította a zajvédelemről, valamint a közösségi együttélés szabályairól szóló helyi rendeletét.

– A rendelet értelmében egész évben tilos vasárnap és ünnepnapokon zajjal járó tevékenységet, például építési munkát végezni, s olyan motoros és elektromos gépet használni, amely a nyugalmat zavarhatja. Ezen kívül is vannak korlátozások. Hétköznap este nyolc órától reggel nyolc óráig, valamint a nyári szezonban június 1-jétől augusztus 31-ig 22 és reggel 8 óra között szintén tiltott a zajjal járó tevékenység és a zajos gépek használata. Ugyancsak tilos élőzenét szolgáltatni, továbbá hangosító berendezést üzemeltetni engedély nélkül – ismertette a változásokat lapunk érdeklődésére Samu Zoltán, az önkormányzat főtanácsosa.

A gyenesdiási képviselő-testület a hulladékszállítás helyi szabályozását is módosította a kormányrendeletnek megfelelően. Az új előírások értelmében azok az egyedülálló lakosok használhatnak hatvan literes gyűjtőedényt, akik életvitelszerűen élnek Gyenesdiáson. A településen ennek megfelelően (ugyanúgy, mint jelenleg) hatvan és száztíz literes kukát használhatnak a lakosok, akiknek a rendelet változásával kapcsolatban egyelőre nincsen teendőjük, tudtuk meg a polgármesteri hivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!