Gellénháza

2015.05.10. 12:25

Népdal szakági bemutató Gellénházán

Gellénháza – Rezitől Letenyéig, Murakeresztúrtól Lakhegyig a megye minden részéről dalkörök, zenekarok és szólisták (közel 300 énekes és zenész) sereglett össze szombaton a gellénházi művelődési házba.

Fincza Zsuzsa

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Irodája szervezésében megtartott, KÓTA minősítéssel egybekötött népdal szakági bemutatón neves zsűri (dr. Alföldi-Boruss István karnagy, népzenekutató, Dévai János etnográfus, ifj. Horváth Károly a népművészet mestere) értékelte az előadásokat, térségi, illetve országos díjakkal.

A helyi Galagonya Citeracsoport tagja vidám dunántúli-somogyi dalaikkal lopták be magukat a hallgatóság szívébe, és a zsűri – hangsúlyozva, milyen szép jövő áll a népdalokat autentikusan tolmácsoló diákcsapat előtt – országos ezüst fokozattal díjazta fellépésüket.

A gellénházi Galagonya Citeracsoport (balról): Kulcsárné Csejtei Marianna (felkészítő), Bedő Bálint, Iváncsevics Márk, Kovács Fanni, Kustán Petra, Sabján Bernadett, Domján Dominika és Gergye Viktória. Fotó: Fincza Zsuzsa

A németfalui Vadvirág népdalkör a már meglévő számos elismerés mellé újabb Aranypáva díjat vihetett haza.

– Nagy a boldogság, mert így a hónap végén, az alsópáhoki gálán indulhatunk az újabb nagydíjért – mondta az ünnepség végén Egyed Józsefné, a kör szintén Aranypáva díjas szólóénekese.

A résztvevők által „szigorúnak" tartott zsűri szombaton nem volt szűkmarkú: a Vadvirágok mellett Aranypáva díjra tartotta méltónak Petrivente Virágait, az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkört, a novai Gubinecz Ákost és a tekenyei Laposa Juliannát. Országos arany minősítést kapott a zalabéri Búzavirág és a Gyertyánosi Népdalkör, a Lakhegyi Daloskör, a murakeresztúri Rozmaring Asszonykórus, a fityeházi Hagyományőrző Népdalkör, illetve Szabóné Istenes Melinda búcsúszentlászlói és Lénárd Gábor cserszegtomaji népdalénekes. Térségi Kiváló minősítéssel térhetett haza a zalabéri Dézsi Réka, a türjei Hétszínvirág, a zalaegerszegi Nefelejcs és a Felsőrajki Népdalkör, a Letenyei Mákvirág citerazenekar és a nagykanizsai Rezedák Dalkör. Térségi Dicséretes minősítést kapott a rezi Őszirózsa nyugdíjasklub és a bázakerettyei Vojnics Györgyné. Országos Ezüst minősítéssel gazdagodott a gellénházi Gergye Viktória, a zalaegerszegi Honvéd Klub Énekkara és a borsfai Ciklámen Népdalkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!