Gazdasági kalaúz

2007.02.09. 13:47

Egy sokoldalú kamarai tanácsadó

A múlt év végén az adótörvényekről szóló, ingyenes tanácsadást tartott Zalaegerszegen, a Kamarák Házában Horváth János, a zalaszentgróti Euró-Optimum Kft. vezetője, s igény esetén kész a folytatásra - tudtuk meg tőle.

Hajdu Péter

A gazdasági szakember, aki vállalkozásán túl a megyei kereskedelmi és iparkamara ellenőrző bizottságának is tagja, először vállalkozott kamarai adó- és menedzsment tanácsadásra, de mint mondta, nem utoljára. Arra a kérdésre, mennyien és milyen ügyekben kérték a tanácsát, elmondta, sok változás volt év közben is az adótörvényekben, és még egy sor módosul 2007-től. Vannak olyan bonyolult helyzetek, amit a szakértők is nehezen emésztenek meg. 

- Aktuális és bonyolult téma volt a kapcsolt vállalkozás fogalmának értelmezése az eva és a társasági adó alá tartozó adóalanyok között. Ez körülbelül öt jogszabályt érint, és egy jó órát tárgyaltunk róla egy kollégával, míg közös nevezőre jutottunk. Téma volt, hogy mitévők legyünk a házipénztár adóval, miután az Alkotmánybíróság eltörölte? Többeket érdekelt az elektronikus ügyfélkapuba történő kötelező regisztráció is - említette a leggyakoribb témákat a szakember. 

Mikor megkérdeztük, mit vár a kezdeményezéstől, ugyanis ingyenes tanácsadásról volt szó, elmondta, így van, de nem titkolta, üzleti szempontjai is voltak vele: a partnerkapcsolatok építése. 

- A cégem többféle tevékenységgel foglalkozik, gazdasági tanácsadással, nemzetközi fuvarozással, logisztikával, és úgy tapasztalom, hogy nemzetközi ügyekben könynyebben tudunk működni, mint a belföldi piacon. Szeretnénk Zalát egy kicsit felpezsdíteni, ezért kínáljuk fel a segítséget, és ha közben partnerünkké válik valaki, az jelenti a közvetett hasznot számomra. A munkám során tapasztaltam, hogy van bizony külföldi érdeklődés magyar termékek és szolgáltatások iránt, csak a kínálati oldal szegényes. Abban a minőségben és mennyiségben, ami szóba jöhet, nincs megfelelő kínálat - említette a tapasztalatairól a sokoldalú üzletember. 

Utóbbi jelző megalapozott, hiszen meglepetten hallottuk a felsorolást, miszerint gépészmérnök, vegyészmérnök, okleveles könyvvizsgáló is, és nemrégtől jövedéki ügyintézői végzettséggel bír. Mindemellett a pálinkafőzésben is érdekelt, s mint elmondta, hamarosan éppen e területen kezd bele egy jelentős fejlesztésbe.

Ezek is érdekelhetik