Gazdasági kalaúz

2006.12.22. 11:39

A bika csak pedigrével bika

Nagy érdeklődés kísérte a szarvasmarhatartók novemberi szakmai tanácskozását, ahol kisés nagytermelők egyaránt érdeklődéssel hallgatták az időszerű tájékoztatókat.

nincs nev

Huzián József, az osztály elnöke bevezetőjét követően Sóskáné Tótiván Márta, az MVH szakreferense arra hívta fel a figyelmet, hogy a szarvasmarha-támogatásoknál nagyon figyeljenek a gazdálkodók a változásokra, a kérelmek kitöltését pontosan végezzék.

Kiemelt néhány hibát: elmondta, hogy a kivágott állatok pótlása nem mindig szabályszerű, csak a 8 hónapot betöltött egyed alkalmas erre. A fajtát pedig csak az elfogadottakból választhatják. Ellenőrzéseiken tapasztaltak szerint az ellések aránya sok kívánnivalót hagy maga után, ami azt mutatja, hogy az állattenyésztőknek nagyobb gondot kell fordítaniuk a tenyésztésre.

Ugyanakkor pozitívumként szólt arról, hogy a hármas
mentesség az egész megye szarvasmarha-állományában rendben van. Azt kérte a gazdáktól, inkább keressék tanácsokért, mintsem kimaradjanak az országosan 117 ezres támogatási állománykvótából.

Dr. Udvardiné Szablics Mária
az ellenôrzések tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Hangsúlyozta: alapelv a nyomon követhetőség, a telepen lévő állatoknak és nyilvántartásuknak naprakészen meg kell egyezni. Fontos az is, hogy az állatok fülében mindkét krotália meglegyen, és ha elveszik, pótolják. Nézzék meg jól, hogy a támogatásra kérelmezett állat fajtája benne van-e a támogathatósági körben.

Dr. Boncz Attila,
a Zala Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatóhelyettese megerősítette, hogy a hármas mentesség rendben van a megyében, a legfrissebb vizsgálatok is megnyugtatóan ezt bizonyítják. A gazdálkodóknál a fellelhető típushibák: nem mindig rendelkeznek ügyfél regisztrációs számmal, a tartási hely időnként nem stimmel, s ha az állat külföldre megy, nem mindig van fajtakódja, aminek utólagos rendezése nem minden esetben jár sikerrel.

Tonka László,
az OMMI főfelügyelője elmondta, hogy a tenyésztésben a bikahasználatnál elôfordulnak hibák, számos termékenyítés feladás hiányzik. Fontos szem előtt tartani, hogy csak a pedigrés bika a bika, vagyis csak az fogadható el a rendszerben. A gyakorlatias tájékoztatókra hasonlóképpen reagáltak a résztvevôk. Felvetődött, hogy ócskák a krotáliák, elveszítik az állatok, a pótlásuk pedig nem olcsó, 1500 forint alatt nincs fülbevaló. Erre Tonka László úgy reagált, hogy nem a krotáliával van baj, hanem figyelmet igényel a berakása, pontosan a helyére kell kattintani a kis tűt. Kérdés hangzott el a fiatal állattartók indulásának támogatásáról, s miként lehet megoldani a törött lábú állat szabály szerinti kényszervágását, milyen lehetőségek vannak arra, hogy több gazda közösen szerezzen be apaállatot. Elhangzott az is, hogy az MVH-hoz elég sok kvótakérelem érkezett, aki pedig tejkvótát kíván beszerezni, annak most kell lépni, hogy ne maradjon le a térítésmentes kiosztásból. Torma Gyula, a Zala Megyei Agrárkamara titkára kifejtette, azzal a szándékkal szervezték meg a szakmai összejövetelt, hogy a kamara vezetése a felvetődő problémákat a minisztériumhoz eljuttassa és történjenek pozitív változások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!