Gazdaság

2017.03.07. 13:03

Négynapos ünnep lett húsvét

Zalaegerszeg – A törvényhozás kedden szabadnappá nyilvánította nagypénteket. Vigh László országgyűlési képviselőt kérdeztük az eseményről.

Hajdu Péter

– Minden frakció támogatta nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását. A törvényhozási ütemterv szerint tehát már idén április 14. is munkaszüneti nap lesz. Az egyetértést jelzi a szavazati arány is, 163 igen szavazattal 2 tartózkodással szemben született meg a döntés – mondta Vigh László, aki a szavazás után tájékoztatta szerkesztőségünket.

Felvetettük, korábban munkáltatói aggodalom fogadta a még csak bejelentett tervet.

– Úgy látjuk, az új szabadnap bevezetését a gazdaság teljesítménye is indokolja. A munkából kiesett napot pótolja a turizmus várható teljesítménynövekedése, hiszen rengeteg család indul majd a hosszú hétvégére, megnő a szállodák forgalma. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is az előterjesztők között volt, ez is alátámasztja, hogy a növekvő gazdaság ezt elbírja. A szabadnapokat illetően egyébként Magyarország az összesen 11 szabadnappal az európai középmezőnybe került, nagypéntek Európa 14 országában munkaszüneti nap. Az előterjesztésben megfogalmazódott az is, hogy a keresztény hívők körében a húsvét a legnagyobb ünnep, aminek a szabadnappá nyilvánítását huszonöt év legnagyobb adósságának tartjuk. De ezt a meggyőződést nem szeretnénk mindenkire rákényszeríteni. Van aki csak a pihenésre alkalmat adó szabadnapnak tekinti, ezt mindenki világnézeti meggyőződésére bízzuk. Mi természetesen azt szeretnénk, ha az emberek ünnepnapként élnék meg nagypénteket.

Az ellenzéki pártok szentestét, december 24-ét inkább elképzelték volna szabadnapnak, megkérdeztük Vigh Lászlót, ez utóbbi lehetőség felvetődött-e már.

– Igen, már szóba került, a kormány megvizsgálja annak a lehetőségét is. Ahogy a gazdaság helyzete lehetővé teszi, szenteste napját is szeretnénk a munkaszüneti napok közé sorolni. De arról még nincs döntés, csak tárgyalás folyik róla – tájékoztatott az országgyűlési képviselő.

Ezzel 2017-ben 11 munkaszüneti nap lett, ezek a következők: január 1. (hétfő), március 15. (szerda) április 14. (nagypéntek), április 17. (húsvéthétfő), május 1. (hétfő), június 5. (pünkösdhétfő), augusztus 20. (hétfő), október 23. (hétfő), november 1. (szerda), december 25. (hétfő), december 26. (kedd).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!