Gazdaság

2017.02.16. 15:28

A hideg miatt jóval drágább az idei import

Zalaegerszeg – A hosszú hideg tél megdrágítja a primőr zöldségféléket. Még nem a hazai termesztésűekről van szó, hiszen egyelőre csak palántákat nevelnek a hazai fóliások. Hanem hihetetlenül megdrágult a dél-európai importáru.

Hajdu Péter

A zalaegerszegi vásárcsarnokban körülnézve brutális paprika, illetve paradicsom árakat láttunk, de hasonlóak az áruháziak is. Paradicsomból az úgynevezett fürtös, halványrózsaszín kilója ezer forint körül volt, de a szebb, érett elkerülte a kétezret. A TV-paprika ezerkétszáz forint volt, de kaliforniai közelítette a két és félezret.

– Az áruházakban is a tavalyinál jóval drágábban tudjuk beszerezni az alapanyagot, dupla áron. Sőt egyes zöldségféléknek, mint a padlizsánnak, cukkininek, a tavalyihoz képest majdnem háromszoros az ára, padlizsánt pedig ritkán kapni – mondja Bangó Sándor, egy zalabéri fogadó és étterem tulajdonosa. – Hasonlóan drága, 300 forinthoz közeli a kígyóuborka darabja. Ami elviselhetőbb árú, a káposzta, sárgarépa, még a tavalyi hazai termelésből valók, és télen elállnak a raktárakban – tette hozzá beszerzési tapasztalatairól a vendéglátós szakember.

A zalaegerszegi csarnokban kiszolgálja a vevőt Kalamár Anna eladó. A közel 2300 forintos paprikát nem sokan veszik

– Komoly hatása van az idei télnek a zöldségpiacra. Az áruházakban is rendkívül magas zöldségárakkal szembesülnek a vásárlók. Az úgynevezett TV-paprika, illetve a kaliforniai paprika, az uborka, és más primőr termékek nagy része Spanyolországból, illetve Dél-Olaszországból érkezik hozzánk. Ahogy itthon mi is tapasztalhattuk a mínusz 15-20 fokokat, a dél-európai országokban is hidegebb, mínusz 2-3 fokos időszakok voltak, ami jóval hidegebb a náluk megszokott telekhez képest. Ott a zöldségfélék nagy részét nem fűtött fóliaházakban és üvegházakban termelik, hanem kihasználják az éghajlati előnyüket. A keményebb tél miatt kevesebb a piacon a termék. A tél végén, kora tavasszal ők látják egész Európát zöldségfélével, és most keresleti piac alakult ki. Mi magyar vevők az angol, a német, osztrák, dán vevővel versenyzünk, akiknél jóval nagyobb a fizetőképes kereslet. Ezért kapni 1500-2000 forintos paprikát és paradicsomot az üzletekben, ezeknek a termékeknek ugyanis a kilencvenkilenc százaléka import – mondja Horváth Péter, a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Horváth Gazda Kft. ügyvezetője.

Véleménye szerint a hosszú tél miatt a magyar primőrök később jelennek meg a piacon.

Nem késtek el a kertészkedők, most a palántaneveléshez kellenek a magok, szabadföldbe pedig március elején, mondja Hangya László Fotó: Pezzetta Umberto

– Emiatt az év eleji áremelkedés várhatóan majd csak április, de inkább május körül fog normalizálódni. Tapasztalatom szerint a közelgő tavasz ismét ad majd egy lökést a keresletnek, miközben nem lesz hazai termék. Ezek a körülmények fenntartják egy ideig a magas árakat – tette hozzá Horváth Péter.

Nem kell azonban kétségbe esni. Egy jó tavasz gyorsan benépesíti a kiskerti ágyásokat, legalábbis ezzel vigasztal Hangya László növényvédő kertészmérnök, az egyik belvárosi növénypatika tulajdonosa.

– Most időszerű azoknak a paprika magoknak a vetése, amiket fűtetlen fóliába fognak a termelők kipalántázni, a szabad földbe pedig március első dekádjában kell majd vetni, nincs elkésve senki. Most kezdenek érdeklődni a vevők a magok iránt. Léteznek nagyon drága profi magok, de az azokból származó termés hosszan pulton tartható, bírja a szállítást. Kiskerti felhasználásnál inkább a gyorsabb érési folyamat, a szélsőséges körülmények közötti termeszthetőség, a vékony héj, könnyebb emészthetőség legyen a szempont. Paradicsomból pedig érdemes visszanyúlni a régi magyar fajtákhoz – adott tippeket a vetőmag-beszerzéshez a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!