Gazdaság

2016.12.07. 20:58

Önt is perzseli a fűtésszámlája? (x)

A fűtési szezon beköszöntével összehúzhatjuk a nadrágszíjat, mert a számlák árai az egekbe szöknek.

Ettől szenved a lakosság legnagyobb része minden év október 15-től, arról nem is beszélve, hogy évente folyamatosan drágul minden, ezzel együtt pedig a fűtésre kifizetett összegek is alattomosan felfelé kúsznak, ha nem korszerű berendezések segítségével telelünk ki.

Bárcsak alacsony lenne a rezsim!

Önnek is ismerős a kívánság? Bizonyára, hiszen a rezsit mindenkinek ki kell gazdálkodnia hónapról-hónapra, ami különösen nehézkessé válhat a kinti mínuszok beköszöntével. A szakértők szerint egy ötven négyzetméteres lakás esetében a rezsiköltségek akár negyven százalékos eltérést is mutathatnak a fűtési megoldásoktól függően, ezen tehát rengeteg múlik.

Ön is több, mint 20 ezer forintot fizet havonta, csak a fűtésre?


A felmérések szerint a legmagasabb összegeket azok a lakások fizetik télvíz idején fűtésrezsi gyanánt, amelyek egyedi mérés nélküli házközponti és távfűtéssel működnek, itt akár 30 ezer forint is lehet egy hónapban csak a fűtésszámla. Horribilis összeg, mégis sokan vannak sajnos, akik ebben élnek. A második helyezett az egyedi méréses távfűtés, ahol 26 ezer forint körül mozog a havi kiadás, tehát ez is igen drága megoldásnak számít.

A harmadik helyezett a legelterjedtebb módszer, a gázkonvektoros és egyedi méréses házközponti fűtés, ahol 24 ezer körül mozog a havi kifizetett összeg, és ismét hangsúlyozandó, hogy ez csak a fűtésre vonatkozik! Ezt követik bizonyos kályhás fűtési megoldások, ahol 22 ezer forintból tudják megoldani egy hónapban a fűtést, majd a saját kazánnal üzemelő lakásoknál sikerül lecsökkenteni havi 20 ezer forintra, ami továbbra is súlyos összeg.

Akár a megélhetést is veszélyeztetheti

Sajnos egy kétgyermekes, átlagfizetéssel rendelkező, 50 négyzetméteres lakásban élő család számára ez igen nagy megterhelést jelent, mindamellett, hogy a téli időszakban egyébként is nagyobb kiadásokkal kell számolni a téli ruhák, a karácsony, és egyéb ünnepek miatt, amit legtöbb esetben nem lehet kikerülni, és megspórolni. Egy ennél nagyobb alapterületű lakás vagy ház esetében pedig természetesen arányosan nő az összeg, és ezek sajnos súlyos terheket jelenthetnek egy átlag magyar család számára.

Akár 800 Ft/hó fűtésszámla?

Az árammal való fűtés hallatán mindenki menekül, hiszen például egy olajradiátorral, vagy hősugárzóval való fűtéssel valóban az egekbe szökhet a villanyszámlánk, a köztudatban pedig ezek a megoldások a legelterjedtebbek. A légkondícionálóval való fűtés pedig jelenleg még kevéssé ismert, ám rendkívül költséghatékony volta miatt népszerűsége rohamosan nő.

Nem is csoda, hiszen a havi fűtési költségeinket akár 800 Ft/hóra is le tudjuk tornázni, aminek segítségével a téli időszakban is mindössze annyi rezsit kell fizetnünk, mint nyáron. A klímaberendezések közül pedig az inverteres típusúak képesek akár -15 fokban is működni, így ha kint csontig hatoló mínuszok is repkednek, bent kellemes, meleg hőmérsékleten tölthetjük el időnket a családdal együtt. Nem hiszi? Járjon utána!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!