Gazdaság

2016.06.14. 14:54

Szankciómentes a javítás

Zalaegerszeg – Megtörtént a beadott földalapú támogatás kérelmek előzetes ellenőrzése. Ez az új intézmény lehetővé teszi, hogy a hibás támogatási kérelmeket június 27-ig szankciómentesen javíthassák, módosíthassák a gazdálkodók, tudtuk meg az MVH-nál.

Hajdu Péter

Idén április 7-től adhatják le a gazdálkodók a 2016-os egységes területalapú támogatási kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, ezúttal már csak elektronikus úton. Ezt május 23-ig még szankciómentesen tehették meg. Jelenleg is érkeznek kérelmek, de most már munkanaponként egy százalékkal csökken a késedelmes kérelmező támogatási összege. A kérelembeadások utolsó napja június 17-e.

Az MVH Zalaegerszegi Kirendeltségén tegnap érdeklődve megtudtuk, hogy tegnapig Zala megyében összesen 4481 mezőgazdasági termelő adta be földalapú támogatási kérelmét, amelyek több mint 140 ezer hektár termőföldre vonatkoznak. A gazdálkodók számára meghatározó jelentőségű támogatásokról van szó, hiszen az idei átlagos támogatási mértéket figyelembe véve az említett területnagyságra megyénkben 9-10 milliárd forint támogatási összeg várható, amihez még számos kiegészítés is hozzáadódhat a termesztett növénykultúrák, és más, a termelést meghatározó körülmények figyelembevételével. Például a gyümölcstermelés, a zöldségféleségek, a szálas, illetve szemes fehérje növények után is támogatáskiegészítések várhatók.

Paksa Imre felhívta a figyelmet, hogy az érintettek minél korábban és pontosan végezzék el a javításokat Fotó: A szerző

Idén egy új intézményt, az előzetes ellenőrzést vezette be az MVH, részben a megváltozott támogatási rendszer összetettsége, bonyolultsága miatt, illetve azért, hogy a kifizetéseket időben meg tudják kezdeni. Az előzetes ellenőrzések eredményeként május 23-tól az észlelhető eltérésekről, mint például a túligénylésekről, az egymást fedő területrajzokról, illetve a csatolandó, de hiányzó dokumentumokról folyamatosan tájékoztatják a gazdákat.

– Az MVH élt ezzel az unió által adott lehetőséggel, a hibák kijavítására. A korábbi évekhez képest tavalytól sok új kiegészítő támogatási jogcím lépett életbe. Összesen 1175 ügyfél részére küldtünk ki értesítést arról, hogy valamilyen hibával küldték be a földalapú támogatási kérelmüket, vagy hiányzik még valamilyen szükséges dokumentum. Ez nem kis szám, az eddigi összes kérelem 25 százaléka, de megegyezik az országos aránnyal. A korábbi gyakorlat szerint a hibajavítások már szankcióval jártak, most ezeket szankciómentesen tehetik meg a gazdálkodók, június 27-ig. A hibajavításokat az MVH elektronikus felületén lehet megtenni – mondta az új lehetőségről Paksa Imre, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal zalaegerszegi kérelemkezelési osztályvezetője.

Hozzátette, az erről szóló értesítéseket mindenkinek az ügyfélkapujára küldték, ahonnan a kérelem beérkezett. Egyúttal mindenki számára küldtek egy személyre szabott jelszót is, az MVH-s javító felületre csak ezzel a jelszóval lehet belépni. A végzésben, hogy könnyebb legyen a javítás, azt is konkretizálták, hogy milyen hibáról van szó, és megjelölték azt a szomszédot is, akivel kapcsolatos a probléma. Az osztályvezető hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy kellő időben és jól javítsák az előforduló pontatlanságokat a termelők. Többségüknek egyébként a falugazdászok készítették el a kérelmet, most is keressék fel őket bátran.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!