Gazdaság

2015.12.16. 15:18

Kis áfakulcs, több lakáskulcs - Az építőipar piacélénkítő hatású, jó döntésként értékeli

A parlament kedden elfogadta azt a javaslatot, amely alapján a jövő év első napjától 2019. végéig a jelenlegi 27 százalék helyett 5 százalék lehet az új építésű lakóingatlanok értékesítésénél az áfa.

Hajdu Péter

A csökkentett áfakulcs a jövő év első napjától az olyan lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, továbbá az olyan családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter. A szabályok értelmében újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Az építőiparban érdekelt valamennyi vállalkozás vezetője piacélénkítő hatású, jó döntésként értékeli az ágazatot, szűkebb értelemben véve a lakásépítéseket érintő forgalmi adó csökkentését. Lesznek olyan cégek, amelyek ennek hatására módosítani fogják a lakásépítésekkel kapcsolatos eddigi stratégiájukat.

– Nagyon jelentős adócsökkentésről van szó, 22 százalékról. Ha feltételezzük, hogy nem változik az infláció, vagy nem nőnek a termeléshez, az építéshez kapcsolódó egyéb költségek, márpedig úgy tűnik, alapvetően nem várható ilyen változás, akkor ez azt jelenti, hogy mintegy húsz százalékkal olcsóbban lehet adni a terméket, a lakást – mondta érdeklődésünkre Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója.

Az építőipari részvénytársaság az elmúlt években visszafogottan vett részt a lakásépítésekben, de ezzel minden, az ágazatban működő cég így volt. Senki sem akart nagyot kockáztatni, ugyanis az új lakások négyzetméterárai, többek között a 27 százalékos áfának köszönhetően, olyan magasak, hogy a vevők nagy részét elriasztják. Az új lakások négyzetméterenkénti ára meghaladja a fizetőképes keresletet.

– Zalaegerszegen, és a hasonló nagyságú városokban pozitív hatása lesz az áfacsökkentésnek. Olyan mértékű értékesítésiár-csökkenést jelenthet a kedvezményes áfa, aminek köszönhetően a jövő évben nagy valószínűséggel mi is folytatni fogjuk a lakásépítéseket. Az év közepétől Zalaegerszegen valószínűleg megindítjuk a lakásépítést a Kerámia Lakóparkban, és az is elképzelhető, hogy ebben az önkormányzattal együttműködünk – mondta többek között Peresztegi Imre.

– Zalaegerszegen is igen nagy szükség van a lakásépítésre, régen, illetve keveset építettek, de olyan magas árakon, amiket nem tud megfizetni a vevő.– mondta Taar Ottó szakértő.

Hozzátette, attól sem kell tartani, hogy a használt lakások forgalmát visszaveti majd az új lakások bővülő kínálata, vagy legalábbis csak kis mértékben. Ezt azzal magyarázta, hogy a lakások iránti kereslet nagy, mindig lesznek vásárlók, akik számára továbbra is a használt lakás lesz az elérhető kategória.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!