Gazdaság

2015.10.28. 16:09

Beszóltak a boltosok Orbánéknak: ez nem így működik

Vélhetően uniós jogot sért az a friss kormányzati elképzelés, amely előírná a kiskereskedőknek, hogy 70 négyzetméterenként minimum egy munkavállalót kellene foglalkoztatniuk.

Az intézkedés ugyan már jövőre életbe is lépne, egyeztetés azonban ezúttal sem volt a szakmai szervezetekkel, illetve a piaci szereplőkkel.

Nagy valószínűséggel uniós jogba ütközik a kormány tervezett intézkedése, miszerint a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakban az alapterülethez kötnék a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárától.

Mindenképp meglepett minket a javaslat, erre semmiképp nem számítottunk. Egyrészt semmiféle előzetes egyeztetés nem volt a témában, másrészt sehol Európában nincsen arra példa, hogy előírnák a négyzetméterenként foglalkoztatni kötelező alkalmazottak számát - így valószínűleg uniós jogot is sért - fogalmazott megkeresésünkre Vámos György.

A multik is értetlenül állnak a lépés előtt, nyilatkozni azonban érdemi információk hiányában egyelőre egyáltalán nem, vagy csak szűkszavúan voltak hajlandóak:

Hol itt a logika?

A Magyar Idők ágazati becslésekre hivatkozva egyébként azzal számol, hogy a szektort érintő újabb szabályozás következtében a hiper- és szupermarketekben és diszkontokban duplájára emelkedne az alkalmazottak száma.

Mint azt a "kormányzati napilapban" érvként említik:

A fogyasztóvédelmi szempontból indokolt lépés megoldaná az évek óta elmaradt béremelések miatt a kiskereskedelemben mára kialakult súlyos munkaerőhiányt. Ez az állítás azonban közgazdaságtani szempontból igencsak logikátlan. Vámos György szerint ugyanis: Ez a javaslat egyértelmű kényszerköltséget jelentene a vállalkozásoknak, amit főként bércsökkentéssel tudnának valahogy kigazdálkodni. Leegyszerűsítve: aki már az adott vállalkozásnál dolgozik, annak csökkenni fog a bére, akit pedig felvesznek, azt a lehető legalacsonyabb béren fogják majd alkalmazni. A munkaerőhiányon pedig semmit sem enyhítene, mert hiába írnák elő egy kiskereskedőnek, hogy vegyen fel mondjuk két hentest, ha szakképzett munkaerő híján jelenleg egyet sem talál - fogalmazott Vámos György.

A kormányzati napilap értesülése szerint az intézkedés egyébként már jövőre életbe is lépne.

A Portfolio elemzői véleménye szerint a kötelezően előírt dolgozói létszám fura ízű lépés, aminél feltehetően piacbarátabb megoldás lenne a kiskereskedelmi cégek hatékonyabb ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik