Gazdaság

2015.04.02. 15:41

Már igényelhető a kamattámogatás

Zalaegerszeg - Már igényelhető a ZMVA-nál az önkormányzat által a helyi mikro- és kisvállalkozásoknak nyújtott kamattámogatás, melynek együttműködési megállapodását csütörtökön írták alá a városházán.

Varga Lívia

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára példaértékűnek nevezte a zalaegerszegi kezdeményezést. Mint mondta: a kormány támogatja ezt az országosan is egyedülálló megállapodást, sehol nincs ugyanis arra példa, hogy egy önkormányzat egy helyi vállalkozásfejlesztési alapítvánnyal együttműködve olyan kamattámogatást ad a vállalkozások fejlesztéseihez, amivel a kamatot rekordszintre, 1,9 és 0,9 százalék közé szorítja le. Hozzátette: remélhetőleg sokan követik majd a jó példát, hiszen alacsonyabb kamatok mellett a vállalkozások jobban és nagyobb biztonsággal tudnak működni, több értéket képesek előállítani s új munkahelyeket létrehozni. A csupán 0,9 százalékos kamat, tette hozzá, „egy lélektani határt is áttör, hiszen a vállalkozások gyakorlatilag kamatmentesen jutnak beruházási forráshoz".

Vigh László országgyűlési képviselő a  szerdán nyilvánosságra hozott 2014-es adatok kapcsán elmondta: bővült a gazdaság, csökkent a munkanélküliség, s ezt a tendenciát tükrözik az idei előrejelzések is. Ehhez pedig a helyi gazdaság beindításával Zalaegerszeg is hozzájárulhat.

Balaicz Zoltán polgármester hangsúlyozta: a Zalaegerszegen működő nagyobb cégek és a befektetők mellett az önkormányzatnak kötelessége a helyi mikro- és kisvállalkozások támogatása.  Ezért  döntött úgy a közgyűlés, hogy az eddigi 1,5-ről 2,5 millió forintra emeli az adóalap határát, ameddig nem kell iparűzési adót fizetni. S ugyancsak a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal együttműködve tervben van egy fejlesztési iroda létrehozása, amely  uniós források megszerzésében segíti a vállalkozásokat. A most aláírt  megállapodás révén pedig a helyben működő, most induló vagy  eszközfejlesztést megcélzó vállalkozások kapnak olyan lehetőséget, amely újabb munkahelyeket és a helyi gazdaság bővítését eredményezheti.

Doucha Ferenc, a ZMVA kuratóriumi  elnöke fontos lépésnek nevezte az együttműködés megkötését, hiszen az „a legsérülékenyebb vállalkozásoknak segít, amelyeknek a fejlődéshez hitelre van szüksége".

Az együttműködés keretében az önkormányzat öt éven át évi 10 millió forintot ad  a ZMVA által kezelt kamattámogatási alapba.  Nagy András, a ZMVA ügyvezető igazgatója elmondta:  a vállalkozóknak a hitelkérelemmel együtt kell igényelni a kamattámogatást. A kölcsön összege 1 és 10 millió forint között lehet, beruházási hitelnél a futamidő első öt évében, forgóeszköz hitelnél pedig az első évben jár a támogatás , amelynek mértéke átlagosan 2 százalék, de a fiatal  vállalkozóknak és az újonnan induló vállalkozásoknak, illetve azoknak, akik  zalaegerszegi cégek által kibocsátott számlával számolnak el fejlesztéseikről,  3 százalékos a támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!