Gazdaság

2015.03.12. 14:50

Pecás változások: határidők, fogási naplók, SZÁK program

Zalaegerszeg - Az elmúlt időszak több változást hozott a horgászok életében, amire ilyenkor, a szezon kezdetén érdemes odafigyelni.

Hajdu Péter

Minderről Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati és halászati osztályvezetője adott információt.

Az állami horgászjegyek már nem december 31-ig, hanem január 31-ig érvényesek, viszont a legtöbb területi jegy csak december 31-ig volt érvényes. Igaz, idén már mindkét dátum lejárt, figyelni kell az engedélyek meghosszabbítására.

Változott a fogási naplók leadási határideje. Az előző évi halfogások összesítőjét a korábbi január 10. helyett most már február 28-ig kellett volna leadni. Aki késve adja le, az 2000 helyett már 4000 forintot kénytelen fizetni az állami horgászjegyért. A 15 év alatti gyermekek számára megmaradt a díjmentesség, a 70 év felettieknek viszont késés esetén 2000 forintba kerül a horgászjegy.

Lázár Attila: Aki késik, annak drágább a horgászjegy. Fotó: Katona Tibor

Lázár Attila elmondta, bővült azoknak a köre, akik mentesülnek az állami horgászjegy díjának megfizetése alól. Ide tartoztak a 15 év alattiak, a 70. életévüket betöltött horgászok, s most a díjmentesség kiterjed már az igazoltan mozgásszervi vagy hallási fogyatékos személyekre is. Az állami horgászvizsga alól pedig mentesülnek az igazoltan értelmi fogyatékos személyek.

– Előfordul, hogy a horgász elveszíti, vagy megrongálódik a horgászjegye. Erről a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságát kell értesítenie, és ugyancsak itt, a halgazdálkodási hatóságnál kell benyújtania kérelmet a régi horgászjegy törléséről. Ilyenkor a hatóság törli az adatait a SZÁK programból, ezt követően tud új horgászjegyet váltani az illető – mondta az osztályvezető.

De mi az az említett SZÁK program?

Lázár Attila elmondta, a közelmúlt egyik jelentős változása volt az állami horgászjegy nyilvántartó rendszer, az úgynevezett SZÁK program indítása. Ez lehetővé teszi, hogy a horgászjegy forgalmazó azonnal le tudja ellenőrizni a horgász adatait. Meggyőződhet róla, nincs-e eltiltva, kiadható-e számára az állami horgászjegy. Mindez digitális alapon történik, s ettől az évtől már nyilván lehet vele tartani a fogási naplók leadását is. Utóbbiak kapcsán elmondta még, hogy az állami fogási napló mellett a halgazdálkodásra jogosult is kiadhat fogási naplót, amit a területi jeggyel együtt kell vezetni. Sokakat ez tavaly megtévesztett, mivel csak ezt vezették, az állami fogási naplót nem. Mindkettőbe kötelező beírni a halfogásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!