Gazdaság

2015.03.03. 15:25

Hévíz vezeti a legnagyobb vendégforgalmú balatoni települések listáját

Balaton - Kiadta a Balaton régió tavalyi vendégforgalmáról szóló tájékoztatást a KSH. Az előző évben 1,5 millió vendég 4,9 millió vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. A legnagyobb vendégforgalmú települések top 12-es listáját Hévíz vezeti, negyedik helyen áll Zalakaros, a hetedik Keszthely, a lista végén pedig Alsópáhok áll.

Keszey Ágnes

2014-ben 1 millió 445 ezer vendég 4 millió 887 ezer vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek együttes vendéglétszámának 15, regisztrált vendégéjszakáinak pedig a 20 százaléka ebben a turisztikai régióban jelent meg. Továbbra is a hazai vendégkör a domináns: a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég volt, s az általuk eltöltött vendégéjszakák az összes balatoni vendégéjszaka 63 százalékát át tették ki. -közölte a KSH.

Bár kevesebb külföldi vendég érkezett a régióba, az az élénkülő belföldi kereslet miatt a vendégforgalmi egyenleg mégis pozitív: 38 és félezerrel többen szálltak meg, mint tavalyelőtt, a vendégéjszakák száma pedig 88 ezerrel nőtt.

Megyénk annak ellenére, hogy a legkisebb területet foglalja el a Balaton-régióból jól teljesített: a balatoni vendégek egyharmada itt szállt meg., itt a külföldi vendégek száma azonban csökkent: 11 ezer fővel és ezzel együtt 63 ezerrel az eltöltött vendégéjszakák száma: .A külföldiek 42 százaléka -a (151 ezer fő) megyénkben foglalt szállást; különösen nagy arányban választották a kínai, orosz, osztrák és ukrán vendégek. A növekvő belföldi vendégszám ellenére a zalai szálláshelyek belföldi vendégéjszakáinak száma elmaradt az egy évvel korábbitól. Jelentős volt a forgalom a 11 zalai (hévízi és zalakarosi) gyógyszállodában, melyek a régió teljes vendégkörének több mint egytizedét (163 ezer fő) és a vendégéjszakák egyhatoda (804 ezer éjszaka) adta.

A Balatonhoz érkezők kedvelt nyári programja a hajózás  Fotó: archív

A vendégéjszakák számát tekintve a balatoni települések közül továbbra is Hévízé az elsőség. A zalai fürdőváros kedvelt úti cél a határainkon túlról érkezők számára - bár számuk csökkent, de : a régió külföldi vendégkörének több mint a negyede (97 ezer fő) itt foglalt szállást-

A három partszakasz közül a zalain volt a legmagasabb a hotelek telítettsége: kiadható szobáik 54 százalékát foglalták el vendégek, ez a a gyógyszállodák kiemelkedő (éves átlagban 70 százalékos -os) foglaltságának is köszönhető.A 11 zalai gyógyszálloda foglaltsága a főidényben is meghaladta a balatoni szállodák átlagos kihasználtságát: júliusban szobáiknak 78, augusztusban pedig már a 87 százalékát tudták kiadni. - derült ki a KSH jelentéséből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!