Gazdaság

2015.02.24. 14:30

Bankbetét helyett jobban megéri manapság lakást venni, akár hitelre és kiadni

Zalaegerszeg - Sosem lehetett olyan olcsón lakást vásárolni, mint manapság, mondják az ingatlanszakértők.

Hajdu Péter

A hír nem új, már az elmúlt években is többen felhívták a figyelmet erre. Az egyik ingatlanközvetítő cégnél egy új számítási módszerrel is alátámasztották ezt. Eszerint ugyanazokkal a feltételekkel 1998-ban még 31 négyzetméternyi lakás volt megvásárolható, tavaly ez a szám 60-ra nőtt.

– Ez egyrészt azt jelenti, hogy sosem volt még olyan olcsó a lakásvásárlás, mint most, másrészt, hogy a jelenlegi áraknak mintegy 60 százalékot kellene emelkedni a 2002-2007-es szint eléréséhez. Az előrejelzések szerint egyébként az olcsóvá váló jelzáloghitelek, a növekvő nettó bérek, a csökkenő munkanélküliség, a gazdasági növekedés és az új lakások kínálatának hiánya miatt a következő években a fővárosban és a nagyobb városokban komoly lakásár-emelkedés is elképzelhető, aminek a jelei már tapasztalhatóak – mondja az ingatlanszakértő.

A jelenlegi helyzetben azonban befektetési célra is ajánlja a lakásvásárlást, akár hitelre, illetve készpénzre is megéri. Ennek alátámasztásaként elmondta, hogy az ügyfelek 4-5 százalék körüli, de mindenképpen 6 százalék alatti THM mellett kaphatnak lakáshitelt a bankoktól, s akinek nagyobb megtakarítása van, elgondolkozik a vásárláson.

– Ez logikus, ugyanis a betéti kamatokkal szemben a lakásbérleti díjak nem csökkentek drasztikus mértékben tavaly. Zalaegerszegen például egy átlagos, 8-10 millió forintért vásárolható belvárosi lakás albérleti díja 50-70 ezer forint, plusz rezsi körül alakul ma. Akinek rendelkezésre áll az említett értékű lakáshoz szükséges pénze, annak a számításaink szerint jobban megéri lakást venni, mint valamilyen banki konstrukcióban fialtatni a pénzét. Ugyanis a lakás bérbeadásával havonta több mint 29 ezer forint körüli extra hozamra lehet szert tenni egy sima betéthez képest. Még ha csak a lakás értékének felével rendelkezünk, akkor is néhányszáz forint körüli összeggel többet tehetünk zsebre a hitelre vásárolt lakás kiadásából az adó befizetése és a törlesztőrészlet kifizetése után, mint ha egy betétben tartottuk volna a pénzünket, és onnan havonta vettük volna ki a hozamokat. Ráadásul így a futamidő végén egy saját tulajdonú lakásunk is van, aminek az értéke több millió forinttal magasabb, mint a megtakarításunk – mondja Taar Ottó ingatlanszakértő.

Taar Ottó körül Pölhös Miklósné, Mátyás Emese és Saskői Szabina. Fotó: Katona Tibor

A lehetséges kockázatokról szólva elmondta, kockázatot jelenthet, és kisebb hozamot eredményezhet, ha a hitel kamatai a futamidő alatt megnőnek, amit nem követ az albérleti díjak emelkedése. Bár, mint hozzátette, már van több olyan hitel is, amihez 3-5-10 évre is fixálhatjuk a hitel törlesztőrészletét.

– Nem szabad elfeledkezni a lakáskiadás kockázatáról és költségeiről. A lakbért havonta be kell szedni, az esetleg keletkezett károkat ki kell javítani. Ezt kompenzálja a másik oldalon az az értéknövekmény, amennyivel idővel többet ér majd a lakás. Ugyan most mélyponton vannak az árak, de a lakásvásárlás hosszú távú befektetés, és jó eséllyel később drágábban tudjuk majd eladni a most vásárolt ingatlant – fűzte hozzá az ingatlanszakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!