Gazdaság

2015.02.24. 14:05

Élénkíthetik a lakáspiacot a júliustól életbelépő, új szocpol lehetőségei

Július 1-jétől családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) néven egy új támogatási forma jelenik meg a lakáspiacon. Szakértők szerint az új támogatási forma hozzájárulhat a forgalom élénküléséhez, mert a korábbi szocpolnál rugalmasabb, sokrétűbb.

Hajdu Péter

Fontos újdonsága, hogy immár használt lakás vásárlására és akár egy gyermekes családok számára is elérhető lesz az új szocpol. A 2015. július 1-jétől élő CSOK több más újdonságot is hoz a mostani szocpolhoz képest.

A vissza nem térítendő egyszeri állami támogatást a következő célokra lehet majd igényelni:

A 2008. június 30-a után kiadott építési és használatbavételi engedéllyel (vagy hatósági bizonyítvánnyal) rendelkező, összkomfortos, legalább „B" energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához vagy építéséhez.

Négyzetméterenként legfeljebb 350 ezer forint vételárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához is, de a vételár maximumára területenként eltérő korlátok vonatkoznak.

Igényelhető továbbá meglévő, legalább komfortos, vagy komfortossá tehető lakás jövőben megkezdődő bővítéséhez.

A támogatás pontos összege a gyermekszámtól, a lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függ. Összege ezektől függően 500 ezer és 3 millió 250 ezer forint között lehet. A lakás mérete, azaz hasznos alapterülete 40 és 160 négyzetméter közötti lehet, a gyermekszámtól függően, és figyelembe kell venni a már említett vételár-korlátokat is.

A családok otthonteremtési kedvezménye igénybevételéhez a meglévő lakástulajdonra, az igénylők személyére és a gyermekekre vonatkozóan is vannak szabályok. A főszabály szerint nem lehet lakástulajdona egyik (együtt költöző) családtagnak sem, kivéve persze, ha a kedvezményt a meglevő lakás bővítéséhez kívánják felhasználni. Házastársak és élettársak is igényelhetik, ha magyar állampolgárok, szabad mozgással és tartózkodási joggal rendelkező személyek, bevándoroltak és letelepedtek, hontalanok és menekültek vagy oltalmazottak.

Együtt lakó vagy együtt beköltöző vér szerinti, örökbe fogadott és gyámság alatt álló gyermek után is igényelhető lesz a CSOK, ha a gyermek még 16 év alatti, vagy nappali tagozaton tanuló diák esetén 25 év alatti. Két vállalt, még meg nem született gyermek után is igényelhetik fiatal házaspárok, ha a pár mindkét tagja még 40 év alatti.

Bár a CSOK hitel igénylése nélkül is igénybe vehető, az ügyintézést a hitelintézetek (kereskedelmi bankok, jelzálogbankok, takarékszövetkezetek) végzik, náluk kell benyújtani az igényt.

Az igénylés időpontjára az alábbi fontosabb szabályok vonatkoznak:

Lakásvásárlás esetén a végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül kell az igénylésre sort keríteni. Új lakás építése esetén pedig a használatbavételi engedély, vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadása előtt. Ha a lakás bővítéséhez kell a kedvezmény, akkor a bővítési munkálatok megkezdése számít határidőnek, amit meg kell előzni az igényléssel.

Lakásépítés és -bővítés esetén a kivitelezővel fontos az egyeztetés, ugyanis ilyen esetekben a hitelintézet által elfogadott bekerülési költségnek legalább a 70 százalékát számlákkal kell igazolni, új lakás vásárlása esetén pedig a teljes vételárról kiállított számlát kell bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!